Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kava iz slonjih iztrebkov nova kofeinska specialiteta

Deli na:
Kava iz slonjih iztrebkov nova kofeinska specialiteta

Foto: Reuters

Za ekstremne ljubitelje kave se je na tržišču pojavila nova kofeinska specialiteta. Na severu Tajske namreč čreda 20 slonov pomaga izločevati eno najbolj dragih kav na svetu. Za nekatere nenavadno kavo proizvajajo iz kavnih zrn, ki jih pojejo in prebavijo tajski sloni in jih nato naslednji dan poberejo iz njihovih iztrebkov.

Čeprav morda za nekatere deluje ogabno, slonja kava ni samo ena od najbolj nenavadnih, temveč tudi ena najdražjih, saj morajo kupci za kilogram odšteti kar krepkih 1100 ameriških dolarjev.

Doslej so do skodelice te eksotične kave, ki se imenuje črna slonovina, imeli le bogati. Na tržišče je prišla šele prejšnji mesec in jo za zdaj ponujajo samo v nekaterih luksuznih hotelih po svetu. Sprva na severu Tajske, nato je kava dosegla Maldive, ponujajo pa jo tudi v Abu Dabiju. Cena je 50 dolarjev na skodelico, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Pri tem se poraja vprašanje, zakaj so ravno sloni primerni za proizvodnjo tako posebne kave. Izumitelj Blake Dinkin, ki je za razvoj te kave namenil več kot 300.000 dolarjev, trdi, da kislina v želodcih slonov na poseben način razgradi proteine v kavi, kar je ključen dejavnik pri grenkobi kave. Kava je zaradi razgradnje proteinov pri slonji presnovi manj grenka kot navadna kava in okusnejša.