stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katere države se bodo znašle na črnem seznamu davčnih oaz?

Deli na:
Katere države se bodo znašle na črnem seznamu davčnih oaz?

Zatočišča v davčnih oazah privabljajo tiste, ki hočejo svoje premoženje in posle skriti pred regulatorji, preiskovalci in davčnimi uradniki. - Foto: Profimedia

Črni seznam davčnih oaz, ki naj bi ga prihodnji torek potrdili finančni ministri EU, naj bi sestavljalo najmanj deset držav.

Kot je namreč dejal neimenovani visoki predstavnik EU, bo seznam sestavljalo "dvomestno število".

Na situ držav članic in Evropske komisije se je v pripravi evropskega črnega seznama davčnih oaz znašlo vsega skupaj 92 držav oziroma jurisdikcij, ki bi se lahko izkazale za problematične.

60 od teh jih je moralo do 18. novembra priskrbeti dodatne informacije in se v izogib vključitvi na seznam v nekaterih primerih tudi zavezati izvedbi ustreznih reform. Med tistimi, ki so se odločile ravnati v skladu z zahtevami EU, imajo razvite države za reforme čas do konca leta 2018, države v razvoju pa do konca leta 2019.

"Sestava tega črnega seznama se bo razvijala do zadnjega trenutka in ministri se bodo v torek odločili, če ga bodo objavili ali ne," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal neimenovani vir.

Kot je dodal, bodo poleg črnega seznama sestavili tudi seznam držav, ki so se zavezale ukrepanju. Izvajanje teh ukrepov oz. reform bodo nadzirale države članice, je še povedal.

Finančni ministri so novembra lani dosegli dogovor o merilih za opredelitev evropskega seznama tretjih držav oziroma jurisdikcij, ki niso pripravljene ustrezno sodelovati na področju podjetniškega obdavčevanja. Konec januarja je unija poslala pisma državam, ki jih želi preveriti na podlagi dogovorjenih meril. Imen niso javno objavili.

EU si je zadala cilj, da črni seznam davčnih oaz vzpostavi do konca leta.