atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katastrofa za Konzum: na policah vse manj blaga, kupci gredo drugam

Deli na:
Katastrofa za Konzum: na policah vse manj blaga, kupci gredo drugam

Foto: Bobo

Dobavitelji največje hrvaške maloprodajne verige Konzum so včeraj uresničili petkove napovedi in trgovinam poslali samo sveži kruh.

V nekaterih trgovinah je že opaziti manj založene police, a so prodajalci za STA pojasnili, da ob sobotah in nedeljah ponavadi niti ne dobijo novega blaga. Posledice težav z dobavitelji bodo bolj vidne prihodnji teden.

Dobavitelji koncerna Agorkor so nezadovoljni s svojim položajem pri iskanju rešitve za družbo, za katero so v petek začeli postopek uvajanja izredne uprave v skladu z zakonom o sistemsko pomembnih podjetjih.

Že v petek so napovedali, da do dogovora z bankami upnicami in upravo Konzuma o nadaljnjih korakih za stabilizacijo poslovanja Agrokorja, trgovinam razen svežega krha ne bodo več pošiljali blaga.

V manjši Konzumovi trgovini na eni najbolj frekvenčnih točk v Zagrebu so včeraj poleg svežega kruha dobili tudi sadje in zelenjavo. Gre za blago iz Konzumovih skladišč. Na opazko STA, da je na policah opaziti pomanjkanje, so odgovorili, da gre za običajno sliko ob koncih tedna, saj je prometa veliko, dobav novega blaga pa ob vikendih ni.

Gre sicer za trgovino, v kateri so dolge čakalne vrste na blagajnah pogoste, a včeraj okoli poldneva pa kupcev skoraj ni bilo.

Stanje je bilo podobno tudi v večjem Konzumu v eni novejših stanovanjsko-poslovnih sosesk v širšem središču mesta. Na policah je bilo opaziti očitno manj blaga kot ponavadi. Najslabše založeni so bili hladilniki s svežim mesom, ki je bilo nazadnje dostavljeno v četrtek, na nekaterih oddelkih pa je bilo videti zgolj prazne embalažne škatle.

Blaga določenih dobaviteljev mlečnih izdelkov, ki so sicer redno prisotni na Konzumovih policah, včeraj ni bilo. V trgovinah prevladujejo Agrokorjevi živilski izdelki, ki tudi sicer predstavljajo osrednjo ponudbo trgovca.



Da je blaga na policah vse manj, se zavedajo tudi v poslovalnici, a pričakujejo, da se bodo te napolnile v ponedeljek in torek, ko je predvidena nova dobava. Zaposleni so zaskrbljeni tudi za svoje plače, ki naj bi jih dobili v petek pred velikonočnimi prazniki.

Medtem naj bi v Zagrebu potekalo še eno srečanje dobaviteljev, ki so prepričani, da je država z lex Agrokorjem zavarovala banke in sistemsko pomembno podjetje, ne pa tudi njih. Hrvaški premier Andrej Plenković je sicer dobavitelje prosil za potrpežljivost, a te ni več čutiti. Med dobavitelji je zaznati predvsem nemir zaradi vprašljivega nadaljnjega sodelovanja s konzorcijem.

Dobavitelji so po včerajšnjem srečanju novinarjem povedali, da pričakujejo povabilo na srečanje z bodočim izrednim pooblaščencem vlade za stabilizacijo poslovanja v Agrokorju. Po neuradnih informacijah dobaviteljev bo pooblaščenec potrjen v ponedeljek zjutraj.

"V ponedeljek zjutraj pričakujemo srečanje z novoimenovanim pooblaščencem, ki mu bomo predstavili naše zahteve. Z njimi smo pred desetimi dnevi že seznanili banke upnice", je novinarjem povedal član uprave Atlantic grupe Zoran Stanković.

Spomnil je, da so zahtevali čim prejšnje poplačilo svojih starih terjatev, reševanje regresnih meničnih dolgov, ki naj bi znova šli v breme Agrokorja ter zagotovila, da bodo nove pošiljke v prednostnem plačilnem razredu.

Izrazil je pričakovanje, da bo pooblaščenec sprejel zahteve dobaviteljev, kar bi zagotovilo, da bi še naprej redno pošiljali blago na police Konzuma.

Medtem je hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić včeraj potrdil, da bo vlada v ponedeljek imenovala izrednega pooblaščenca. Izrazil je prepričanje, da bodo dobavitelji prihodnji teden znova vzpostavili redno oskrbo vseh Agrokorjevih podjetij ter da bodo banke, dobavitelji in pooblaščenec našli rešitev za običajno poslovanja družbe, da bo rešili delovna mesta in gospodarski sistem države, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.