Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katalonski premier Puigdemont vztraja pri razglasitvi neodvisnosti

Deli na:
Katalonski premier Puigdemont vztraja pri razglasitvi neodvisnosti

Foto: Wikimedia

Kljub množičnim shodom v podporo enotnosti Španije minuli konec tedna predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont vztraja pri napovedi razglasitve neodvisnosti Katalonije, morebiti že v naslednjih dneh.

Španski premier Mariano Rajoy v tem primeru ne izključuje odvzema avtonomije tej pokrajini.

Več sto tisoč ljudi je minuli konec tedna v Barceloni in drugih španskih mestih protestiralo proti morebitni odcepitvi Katalonije in se zavzemalo za obnovo dialoga med osrednjimi španskimi in regionalnimi katalonskimi oblastmi.

A kot je v nedeljo nakazal Puigdemont, namerava njegova vlada kljub temu vztrajati pri načrtu razglasitve neodvisnosti. To je predvideno v zakonu o referendumu in mi bomo izpolnili zakon, je dejal v pogovoru za katalonsko televizijo TV3, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Katalonske regionalne oblasti so namreč 1. oktobra izvedle referendum o neodvisnosti, ki se ga je udeležilo 43 odstotkov volilnih udeležencev, od katerih jih je 90 odstotkov podprlo neodvisnosti. Nasprotniki odcepitve so v pretežni meri bojkotirali glasovanje, ki ga je ustavno sodišče razglasilo za nezakonitega.

Referendum, ki ga je v veliki meri zaznamovalo nasilje španske policije, je potekal v skladu z začetka septembra sprejeto zakonodajo v katalonskem regionalnem parlamentu. Ta med drugim predvideva razglasitev neodvisnosti v 48 urah po razglasitvi uradnih izidov, kar se je zgodilo v petek.



"Vrata smo pustili odprta za mediacijo in doslej smo privolili že v številne možnosti posredovanja, ki so bile predlagane," je še dejal Puigdemont. "Dnevi tečejo in če španska država ne bo dala pritrdilnega odgovora, bomo storili, kar smo se namerili," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Razglasitev neodvisnosti je v pristojnosti katalonskega parlamenta, ki ga bo Puigdemont nagovoril v torek ob 18. uri. Njegov govor na temo "aktualnih političnih razmer" je edina točka na dnevnem redu, zaenkrat pa še ni jasno, ali bo regionalni voditelj dejansko izkoristil to priložnost za enostransko razglasitev neodvisnosti.

Potem ko so minuli teden nekateri znaki iz Madrida in Barcelone nakazovali na umiritev zaostrenih razmer - denimo z opravičilom Madrida za volilno nasilje - Rajoy še naprej zavrača možnost dialoga s katalonskimi separatisti, dokler se ti ne odpovejo prizadevanjem za odcepitev.

"Španije se ne bo delilo in enotnost države bo ohranjena," je bil v nedeljo v pogovoru za časnik El Pais jasen španski premier. Vztrajal je tudi, da bodo uporabili vsa v skladu z zakonodajo predvidena sredstva, da to zagotovijo.

Izključil ni niti uporabe 155. člena ustave, ki predvideva ukinitev regionalne avtonomije in vzpostavitev neposredne oblasti Madrida. A kot je dodal, je "še vedno čas", da katalonski voditelji naredijo korak nazaj in se temu izognejo.