Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katalonci ne popuščajo, ukazov iz Madrida ne bodo ubogali

Deli na:
Katalonci ne popuščajo, ukazov iz Madrida ne bodo ubogali

Včeraj so Katalonci zavzeli ulice in obkolili postaje španske policije. Madrid medtem grozi z dodatnimi ukrepi. - Foto: Reuters

Katalonske oblasti ne bodo sledile ukazom španske vlade, če bo Madrid prevzel nadzor nad pokrajino, je danes za BBC napovedal zunanji minister v katalonski regionalni vladi Raul Romeva.

Pravico zamenjati trenutne institucije v Kataloniji imajo samo ljudje, je poudaril.

Španski premier Mariano Rajoy je minuli konec tedna naznanil načrt odstavitve regionalne vlade in omejitev pristojnosti parlamenta. V šestih mesecih naj bi izvedli nove volitve.

"Ljudje so demokratično odločili za več let, katero vlado želijo, kateri parlament želijo. Te institucije je treba ohraniti," je danes glede teh načrtov dejal Romeva. "Pravico zamenjati te institucije imajo samo ljudje," je dodal.

Skrajno leva katalonska stranka CUP, ki je v katalonskem parlamentu ključni zaveznik vladajoče koalicije, je v primeru odstavitve vlade danes napovedala "množično državljansko nepokorščino". Načrte Madrida je v sporočilu označila za "največjo agresijo" nad Katalonci od Francove diktature.



Španski senat naj bi predloge vlade, vključno s predvidenimi novimi volitvami, potrdil v petek. Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata minuli teden ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost.

Puigdemont je ravnanje španske vlade označil za napad na demokracijo ter napovedal, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta. Danes se bodo sestale katalonske stranke in razpravljale o nadaljnjih korakih. Predvidoma bodo določile datum in dnevni red zasedanja regionalnega parlamenta.

Nova seja bi vladajočim separatistom dala možnost za enostransko razglasitev neodvisnosti, s čimer grozijo vse od izvedbe referenduma 1. oktobra, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Katalonske regionalne oblasti so referendum izvedle kljub prepovedi španskih sodišč. Glede na navedbe katalonske vlade se ga je udeležilo 43 odstotkov volilnih upravičencev, od katerih jih je 90 odstotkov podprlo neodvisnost. Nasprotniki odcepitve so glasovanje v pretežni meri bojkotirali.