nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Karamarko odstopil, komisija mu očita kršitev zakona o navzkrižju interesov

Deli na:
Karamarko odstopil, komisija mu očita kršitev zakona o navzkrižju interesov

Foto: Facebook

Podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko je danes sporočil, da odstopa s položaja v vladi, kot so v torek že napovedali v HDZ. Karamarko je na novinarski konferenci na sedežu HDZ znova k odstopu pozval premierja Tihomirja Oreškovića in drugega podpredsednika vlade Boža Petrova.

Kot je pojasnil, je njegov odstop posledica odnosov v vladi ter da se je zanj odločil prejšnji teden, v torek pa je o tem obvestil predsedstvo HDZ. Poudaril je, da odstop ni povezan z današnjo ugotovitvijo komisije, da je bil v navzkrižju interesov.

Komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov je danes odločila, da je bil Karamarko v konfliktu interesov, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol.

Člani komisije so ocenili, da je bil Karamarko zaradi osebnih in poslovnih interesov, ki so ga povezovali z nekdanjim članom uprave Ine in potem svetovalcem madžarskega Mola Josipom Petrovićem, v situaciji, ko so zasebni interesi lahko vplivali na njegovo nepristranskost pri odločanju v vladi.

Karamarko ni niti prijavil, da je pred njegovim prihodom v vlado poslovni odnos s Petrovićem imela njegova soproga Ana Karamarko, ki je preko svojega podjetja opravljala vrsto svetovalnih storitev za Petrovića. Tega ni povedal niti, ko so ga novinarji vprašali za odnos s Petrovićem, s katerim sta dolgoletna prijatelja.

"Uradnik Tomislav Karamarko ni ravnal v skladu z obvezo ohranitve lastne verodostojnosti in zaupanja državljanov, kot tudi odgovornega opravljanja dolžnosti prvega podpredsednika vlade ter je tako kršil načela delovanja, kot jih določa zakon o preprečevanju navzkrižja interesov," je sporočila predsednica komisije Dalija Orešković.

Komisija je odločala o Karamarku zaradi poslovnih povezav podjetja njegove soproge s Petrovićem. Ugotovili pa so še, da je imel Karamarko zasebne poslovne povezave s Petrovićem od začetka tisočletja, ko je imel delež v zasebnem podjetju Soboli, Petrović pa je delal na visokem položaju v Ini.

Karamarko je na novinarski konferenci ponovil, da ni bil v navzkrižju interesov ter napovedal, da bo zadoščanje poiskal na sodišču.

Iz HDZ so sicer v torek napovedali Karamarkov odstop iz vlade ne glede na odločitev komisije.

Karamarko je danes tudi potrdil, da bodo v četrtek v saboru odločali o nezaupnici Oreškoviću, ki jo je zahtevala vladna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ. Glede na napovedi stališč parlamentarnih strank bodo Oreškoviću izglasovali nezaupnico, kar bo pomenilo tudi padec vlade, ki je bila oblikovana januarja letos.

Predsednik HDZ je danes tudi izrazil prepričanje, da bodo s partnerji, med katerimi ne bo Mosta neodvisnih list, oblikovali novo parlamentarno večino, ki bo za mandatarja prihodnje vlade podprla finančnega ministra Zdravka Marića.

Še med Karamarkovimi izjavami je na sedežu vlade Petrov začel svojo novinarsko konferenco, na kateri je potrdil, da je pripravljen odstopiti s položaja v vladi, če bo HDZ umaknil svojo zahtevo za glasovanje o nezaupnici premierju Oreškoviću.

"Za nas obstajata le dve opciji, vlada ne čelu z gospodom Oreškovićem ali nove volitve," je povedal Petrov, ki je vztrajal, da je za krizo vlade najbolj odgovoren Karamarko.

Ocenil je, da je ostalo še nekaj časa do napovedanega glasovanja o nezaupnici Oreškoviću ter da pričakuje "modrost in odgovornost" poslancev iz HDZ in Domoljubne koalicije, kot tudi ostalih poslancev, da bi pokazali svojo privrženost hrvaški državi in državljanom.

Podobno upanje je izrazil tudi predsednik vlade, ki je v vladi pred novinarje stopil kakšnih 15 minut po Petrovu.

Orešković je po odstopu Karamarka pozval vse udeležence v političnem procesu na Hrvaškem, naj pokažejo največjo možno odgovornost in potrpežljivost.

"Hrvaška nima časa. Verjamem, da bosta Domoljubna koalicija in Most vložila dodatne napore in presegla razlike ter da se bodo napetosti pomirile," je dejal. Izrazil je prepričanje, da bo obstoječa vlada po stabilizaciji nadaljevala z izvajanjem številnih sprememb, ki jih je tudi napovedala v interesu državljanov.

Opravičil se je, ker ni bil pripravljen odgovarjati na novinarska vprašanja, a je napovedal, da bo na vsa odgovoril v četrtek v saboru.

HDZ je Oreškoviću očitala tudi poskus uvajanja "kanclerske diktature s pomočjo represivnega aparata", namesto da bi se ukvarjal z reševanjem gospodarskih problemov v državi.

Orešković je prejšnji teden napovedal, da se bo v saboru branil pred, kot je dejal, lažnimi obtožbami HDZ.

Pričakovati je, da bo Orešković pred poslanci obsežno predstavil svoje videnje odnosov v vladi, ki je bila od začetka obremenjena z nesoglasji med HDZ in Mostom. Hrvaški mediji so poročali, da naj bi iz HDZ opozorili Oreškovića, naj pazi na izjave v saboru.

Opozicija je napovedala, da bodo glasovali za odpoklic Oreškovića, ker si prizadevajo za čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve.

Karamarko se je z današnjim odstopom sicer izognil saborskem glasovanju o nezaupnici zaradi politične odgovornosti v primeru, zaradi katerega se je znašel v konfliktu interesov.