nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Karamarko naj bi danes izstopil iz hrvaške vlade, v četrtek morda pade tudi vlada

Deli na:
Karamarko naj bi danes izstopil iz hrvaške vlade, v četrtek morda pade tudi vlada

Foto: Bobo

Prvi podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko naj bi danes odstopil s položaja v vladi, poročajo hrvaški mediji, ki se sklicujejo na neuradne vire v HDZ. Pričakovati je, da bo Karamarko odstopil, potem ko bo komisija za določanje navzkrižja interesov objavila oceno o aferi z njegovo soprogo.

Napoved Karamarkovega odstopa se je pojavila po včerajšnji seji predstavnikov vladajoče Domoljubne koalicije, na kateri so razpravljali o potezah pred saborskim glasovanjem o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću, ki naj bi potekalo v četrtek. Če bodo odstavili Oreškovića, bo padla tudi vlada.

Karamarko naj bi odstopil v skladu s strategijo Domoljubne koalicije, ki je za mandatarja prihodnje hrvaške vlade predlagala ministra za finance Zdravka Marića. Pričakujejo, da bo Karamarkov odstop okrepil možnost za oblikovanje nove parlamentarne večine, za katero potrebujejo najmanj 76 saborskih poslancev.

Informacijo o odstopu Karamarka so posredovali vsi vodilni hrvaški mediji, ki se sklicujejo na različne neuradne vire iz HDZ ali Domoljubne koalicije.

HDZ je priznala, da imajo po številnih poskusih pridobitve poslancev za podporo mandatarju Mariću trenutno 65 poslanskih mandatov, ker ne morejo računati na poslance dosedanjih partnerjev v vladi iz stranke Most neodvisnih list.

V Mostu so večkrat povedali, da bo njihovih 12 poslancev podprlo zahtevo opozicije za razpustitev sabora, če bo HDZ zrušila Oreškovića. Napovedali so tudi, da bodo glasovali za nezaupnico Karamarku zaradi njegove politične odgovornosti v primeru poslovanja podjetja njegove soproge z glavnim lobistom madžarskega Mola Josipom Petrovićem, ki je tudi dolgoletni prijatelj šefa HDZ. Hrvaška vlada pa je v sporu z Molom zaradi Ine.

Komisija za določanje navzkrižja interesov bo v sredo odločala o Karamarkovi zahtevi, naj oceni, ali je v tem primeru kršil zakon o navzkrižju interesov. Karamarko je tudi včeraj zatrdil, da ni kršil zakonov ter da bo zahteval novo priložnost za dokazovanje tega, če bo komisija ocenila, da je bil v navzkrižju interesov.

Orešković je najprej podpiral Karamarka, potem pa zahteval njegov odstop kot tudi odstop drugega podpredsednika vlade Boža Petrova z Mosta. Karamarko je večkrat zavrnil odstop, nato pa je pogojeval odstop z odstopom Oreškovića in Petrova. Ko se nista odzvala, je HDZ sprožila saborski postopek za odpoklic Oreškovića.

Petrov je na povabilo premierja izrazil pripravljenost odstopiti, na koncu pa je dejal, da ne bo odstopil, je pa ves čas podpiral Oreškovića in zahteval odstop Karamarka.