boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kar 1,4 milijona delavcev iz EU v primeru brexita ne bi dobilo vizumov

Deli na:
Kar 1,4 milijona delavcev iz EU v primeru brexita ne bi dobilo vizumov

Foto: Getty Images

Večina delavcev iz EU v primeru izstopa Velike Britanije iz unije ne bi izpolnjevala pogojev za pridobitev vizuma na Otoku. Kot kaže raziskava za Financial Times, jih pogojev ne bi izpolnjevalo tri četrtine oz. 1,4 milijona, med zaposlenimi v britanskih hotelih in restavracijah je ta delež 94-odstoten, med delavci v kmetijstvu pa 96-odstoten.

Študijo je za časnik izvedel observatorij za migracije na univerzi v Oxfordu in prvič kaže, kako bi bil videti trg delovne sile v Veliki Britaniji, če bodo Britanci na referendumu 23. junija glasovali za odhod iz unije. Kaže tudi, s kakšnimi težavami se bo soočila vlada, če bo želela znatno zmanjšati priseljevanje, ne da bi škodovala večjemu delu gospodarstva, piše časnik.

Avtor poročila Carlos Vargas-Silva je dejal, da so na Otoku v številnih panogah zaposleni priseljenci iz EU, mnogi med njimi v slabše plačanih dejavnostih, kot sta turizem in proizvodnja. "Tudi če bi po odločitvi za izstop spremenili sistem priseljevanja, bi vsak sistem selekcije delavcev iz EU na podlagi njihovih sposobnosti in plačila verjetno najhuje prizadel prav te panoge," je menil.

Na 2,2 milijona državljanov EU, ki že delajo in živijo v Veliki Britaniji, brexit najverjetneje ne bo vplival.

Priseljevanje je sicer ena od glavnih tem v predreferendumski kampanji. Zagovorniki izstopa iz unije menijo, da Velika Britanija lahko samo tako znova dobi nadzor nad svojimi mejami. Poudarjajo tudi, da bi po brexitu lahko prišli v Združeno kraljestvo najboljši strokovnjaki, ne glede na to, od kod so, ter da bo migracijska politika prožnejša.

Tisti, ki menijo, da bi morala Velika Britanija ostati v povezavi, po drugi strani poudarjajo, da bi zaradi strožjih pravil za pridobitev vizuma po izstopu škodo utrpela predvsem podjetja, ki delovno silo dobijo iz sveta.