Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kapitan Schettino naj ne bi dal ukaza za evakuacijo Costa Concordie

Deli na:
Kapitan Schettino naj ne bi dal ukaza za evakuacijo Costa Concordie

Foto: Reuters

Na dan prihajajo novi očitki na račun kapitana luksuzne križarke Costa Concordia, ki se je 13. januarja ponesrečila pred toskansko obalo. Ladijski zdravnik Gianluca Marino Cosentino je namreč za današnjo izdajo neapeljskega dnevnika Il Mattino povedal, da je kapitan Francesco Schettino s svojim ravnanjem povzročil velike zamude pri evakuaciji.

Posadka je bila namreč po besedah zdravnika že pol ure pripravljena na popolno evakuacijo ladje, preden je po zvočnikih prišel poziv, da morajo ladjo vsi zapustiti, in je evakuacija dejansko stekla. Še takrat naj bi ukaza za evakuacijo ne dal sam kapitan, kar velevajo pravila. Zdravnik je namreč "90-odstotno" prepričan, da tisto ni bil njegov glas.

Cosentino je še povedal, da je bil Schettino usodne noči videti povsem šokiran, da ni bil pri sebi ter nikakor ni opravljal svojih kapitanskih dolžnosti. Tako ni koordiniral aktivnosti na ponesrečeni ladji. "Bil sem zelo presenečen, ko sem po polnoči videl Schettina brez uniforme na otoku Giglio," je še dejal.
 
Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, zaenkrat ni jasno, ali se bo lahko na Costi Concordii danes nadaljevalo iskanje še vedno pogrešanih. Je pa medtem iz Livorna na območje prispela ladja, da bi pobrala smeti, ki jih je s ponesrečene križarke odneslo morje.
 
Na ladji je bilo, ko je ta pred dvema tednoma zadela v čer nedaleč od otoka Giglio ter nasedla in se delno prevrnila, več kot 4200 ljudi. Doslej so našli 17 trupel, končna bilanca nesreče pa se bo verjetno ustavila pri 32 žrtvah, saj 15 ljudi še pogrešajo.