GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kako je provokativni Kanadčan, ki velja za svetovno ikono desnice, izzval Slavoja Žižka na dvoboj

Deli na:
Kako je provokativni Kanadčan, ki velja za svetovno ikono desnice, izzval Slavoja Žižka na dvoboj

Jordan B. Peterson je izzval Slavoja Žižka na dvoboj - Foto: arhiv Reporterja

Slavoja Žižka, najbolj znanega slovenskega filozofa na svetu, je na intelektualni dvoboj izzval kanadski profesor psihologije Jordan B. Peterson, ki je v zadnjem času postal svetovna ikona desnice.

Peterson je postal svetovno znan junija lani, ko je javno nasprotoval novemu kanadskemu zakonu, ki kriminalizira napačno uporabo osebnega zaimka za transseksualne osebe. Na kratko: kaznivo je na primer, če za biološkega moškega, ki se počuti žensko, uporabimo osebni zaimek on.

Svetovna ikona konservativcev

Peterson je v nekaj mesecih postal ikona konservativcev. Njegov youtube kanal ima trenutno več kot 820 tisoč naročnikov, njegova zadnja knjiga 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos (sl. 12 pravil za življenje: protistrup proti kaosu) se prodaja za med.

Omenjena knjiga je na Amazonovi lestvici prodajanih knjig trenutno na prvem mestu, celo pred razvpito knjigo Fire and Fury (sl. Ogenj in bes), v kateri je ameriški novinar Michael Wolff opisal spletke in ozadje dogajanja v Trumpovi Beli hiši.

Žižek graja Petersona

Ob vse bolj priljubljenega Petersona, ki je vešč javnega nastopanja in blesti v televizijskih pogovorih, se je pred dnevi v britanskem internetnem časopisu The Independent obregnil Slavoj Žižek.

Slovenski filozof, ki je priljubljen zlasti med privrženci politične levice, je v članku Petersonu med drugim očital paranoične konstrukte in pogosto sklicevanje na znanstveno nedokazane teorije.

Je Žižek res sprejel povabilo na debato?

Na članek se je Peterson na twitterju javno odzval in Slavoja Žižka pozval na debato. Na twitterju se je odzval tudi Slavoj Žižek (gre za twitter račun @Slawoj Tweezek, ki se pripisuje Žižku). Petersonu je najprej malo porogljivo navrgel, da je že Karl Marx dokazal, da so njegove teorije napačne.

A tudi dodal: »Still, my agent will call yours« (A vendarle, moj agent bo poklical vašega agenta). Kar pomeni, če je omenjeni twitter račun res Žižkov, da je slovenski filozof sprejel Kanadčanovo povabilo na intelektualni dvoboj.