stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Južnoafriški predsednik porabil 20 milijonov evrov za prenovo zasebne rezidence

Deli na:
Južnoafriški predsednik porabil 20 milijonov evrov za prenovo zasebne rezidence

Foto: Getty Images

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je danes napovedal, da bo vrnil več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, ki jih je porabil za luksuzno prenovo svoje zasebne rezidence na podeželju. Zuma se spopada s pozivi k odstopu zaradi vrste škandalov, tudi zaradi več kot 20 milijonov evrov vredne prenove svoje rezidence v vasi Nkandla.

Iz predsednikovega urada so sporočili, da bo Zuma vrnil vsoto, ki jo bo določil revizor, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Predsednik predlaga, naj bo vsota, ki jo bo plačal, določena neodvisno in nepristransko," so zapisali v sporočilu.

Zuma je s prenovo svoje zasebne rezidence, ki je davkoplačevalce po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po ocenah iz leta 2014 stala 22 milijonov evrov, zakuhal enega največjih škandalov v državi v zadnjih letih.

Tožilstvo je leta 2014 zatrdilo, da je Zuma s prenovo pridobil milijonsko premoženjsko korist. Tožilci pa so kritizirali predvsem izgradnjo bazena, amfiteatra, staje za živino in centra za obiskovalce. Predsednikovi predstavniki so sicer trdili, da je prenova nujna za izboljšanje varnosti. Kritična je bila in je še vedno tudi opozicija, ki je kljub današnji ponudbi Zume napovedala, da bo nadaljevala s pravnimi postopki zoper predsednika za vrnitev denarja.

Pozivi k odstopu Zume so se še okrepili konec lanskega leta, ker je razrešil priljubljenega finančnega ministra Nhlanhlo Neneja, s čimer je sprožil padec državne valute, južnoafriškega randa.

Protesti po državi zoper Zumo so že potekali, še nadaljnji protesti pa so načrtovani za 11. februar, ko bo imel predsednik govor o stanju v državi.