favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Južnoafričanu dosmrtni zapor zaradi umora belskega rasista

Deli na:
Južnoafričanu dosmrtni zapor zaradi umora belskega rasista

Foto: Reuters

Južnoafričan Chris Mahlangu, temnopolti kmet, je bil danes obsojen na dosmrtno ječo zaradi umora Eugenea Terre'Blanchea, voditelja ekstremistične belske skupine. Krut umor rasista pred dvema letoma je sprožil velike rasne napetosti v mestu Ventersdop na severu Južnoafriške republike.

Terre'Blanche je bil ustanovitelj Afrikanerskega gibanja odpora (AWB), skrajno desne skupine Afrikanerjev, ki se zavzema za dominacijo belcev v Južnoafriški republiki. Leta 1997 je bil obsojen na šest let zapora zaradi poskusa umora temnopoltega varnostnika in napada na temnopoltega črpalkarja. Z njegovo smrtjo pa je gibanje AWB zamrlo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Mahlangu ga je 22. aprila 2010 pretepel do smrti z likalnikom. Na sojenju ni izrazil nikakršnega obžalovanja zaradi tega, ker je, kot je dejal, svet odrešil človeka, ki so ga nekateri klicali pošast.

Danes 30-letni Mahlangu je sicer priznal krivdo za umor 69-letnega Terre'Blanchea, vendar se je zagovarjal, da ga je ubil v samoobrambi, ker je bil tudi sam žrtev nasilja. A sodnik je te navedbe zavrnil in sklenil, da je do umora prišlo zaradi hudega spora glede plačila, navaja AP.

Pred sodiščem v mestu, ki leži v bližini Johannesburga, se je danes zbralo tudi okoli sto privržencev Mahlanguja, nasproti pa jim je stalo okli 20 belskih protestnikov. Po poročanju AP so imeli v rokah črne lutke z zanko okoli vratu in zahtevali, da se Mahlanguja "obesi".

V primeru je bil sicer soobtožen tudi Patrick Ndlovu, ki pa je bil pred dvema letoma še mladoletnik. Sodnik ga je oprostil obtožb umora, ga je pa obsodil zaradi vloma z namenom kraje. A prisodil mu je le dve leti zapora, ki pa ga je že odslužil v priporu in bo zato izpuščen na prostost, še navaja AP.