stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker: Ukrajina še 20 do 25 let ne bo prišla v EU ali Nato

Deli na:
Juncker: Ukrajina še 20 do 25 let ne bo prišla v EU ali Nato

Foto: Getty Images

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je včeraj zadal močan udarec upanjem Ukrajine, da bi se lahko relativno hitro pridružila evro-atlantskim povezavam. Ukrajina ne bo postala članica Evropske unije ali Nata še naslednjih 20 do 25 let, je v Haagu izjavil Juncker, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vstop Ukrajine v EU in Nato je sicer eden glavnih ciljev proevropske vlade v Kijevu. Zaradi želje po zbližanju z Evropo so se leta 2013 začeli tudi protesti v državi, ki so odnesli proruski režim Viktorja Janukoviča. To pa je bil uvod v konflikt z Rusijo, ki je nato zasedla ukrajinski polotok Krim, vzhodni, proruski del Ukrajine pa oblasti vlade v Kijevu ne priznava več.

EU in Ukrajina sta sicer medtem sklenili pridružitveni sporazum, tečejo pa tudi pogovori za vizumsko liberalizacijo, da bi ukrajinski državljani lahko vstopali na območje članic EU brez vizumov.

A na Nizozemskem bodo aprila na referendumu odločali o omenjenem pridružitvenem sporazumu med EU in Ukrajino, zaradi česar je Juncker včeraj nastopil v Haagu. Kot je dejal, so nekateri nizozemski volivci napačno razumeli, da je ta sporazum že uvod v članstvo Ukrajine v EU. To se dve desetletji zagotovo še ne bo zgodilo, je prepričan Juncker.

Glavna ovira je konflikt na vzhodu Ukrajine, Kijev pa bo moral veliko storiti tudi še na področju pravosodja in boja proti korupciji, še povzema dpa.