Svet

Juncker Turčiji noče zapreti vrat za vstop v EU, a pravi: Če Turčija uvede smrtno kazen...

Deli na:
Juncker Turčiji noče zapreti vrat za vstop v EU, a pravi: Če Turčija uvede smrtno kazen...

Foto: Profimedia

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker želi Turčiji pustiti odprta vrata v Evropo. "Leto dni po poskusu državnega udara Evropa še vedno ponuja roko," je zapisal v prispevku za današnjo izdajo nemškega časnika Bild am Sonntag.

Zagotovil je, da še posebej v težkih časih Evropa stoji Turčiji ob strani. "Zdaj pričakujem, da se bo tudi Turčija vedla evropsko in upoštevala evropske temeljne vrednote," je dejal.

Evropska unija je po besedah Junckerja zainteresirana za to, da je njena soseda demokratična, stabilna in gospodarsko uspešna. "V središču vsega našega ravnanja pa je turško ljudstvo," je izpostavil predsednik Evropske komisije. "Želel bi, da bi se Turčija približevala Evropi, namesto da se oddaljuje od nje," je dodal.

Zapisal je še, da je EU storila vse za to, da bi postavila usmeritve za liberalizacijo vizumskega režima in poglobljeno carinsko unijo. "A pri tem mora biti vedno jasno, da se tisti, ki želijo postati člani EU, pridružuje tudi uniji vrednot," je poudaril Juncker in bil pri tem med drugim kritičen do ravnanja turških oblasti z novinarji. "Če bo Turčija uvedla smrtno kazen, bo turška vlada dokončno zaprla vrata za članstvo Turčije v EU," je še napovedal.