nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker: Trumpovi prve dve leti bosta izgubljeni, ko bo spoznaval svet

Deli na:
Juncker: Trumpovi prve dve leti bosta izgubljeni, ko bo spoznaval svet

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ocenil, da bo novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa šele treba naučiti, kako deluje Evropa.

Sicer pa pričakuje, da bosta po njegovem prihodu v Belo hišo dve leti izgubljeni, preden bo spoznal svet.

V razpravi s študenti o prihodnosti Evrope v Luxembourgu je na vprašanje, ali bo izvolitev Trumpa vplivala na odnose med EU in ZDA, Juncker odgovoril, da "Američanov praviloma Evropa ne zanima" in da to velja tudi za ameriške politike, ki Evrope ne poznajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Trump je med kampanjo dejal, da je Belgija vas nekje v Evropi," je spomnil ter pristavil, da ga bodo torej morali naučiti, kaj je in kako deluje Evropa. "Menim, da bosta dve leti izgubljeni, medtem ko bo Trump potoval po svetu, ki ga ne pozna," je dodal.



Po njegovi oceni Trump "postavlja vprašanja, ki bi lahko imela škodljive posledice", pri tem izpostavil, da postavlja pod vprašanje zvezo Nato, s tem pa model, na katerem temelji obramba Evrope. Njegova stališča do beguncev in Američanov, ki niso belci, pa ne odražajo evropskih prepričanj in čustev, je dodal.

Trump je sicer med predvolilno kampanjo junija za Belgijo dejal, da je "čudovito mesto" in tako očitno pomešal državo z njeno prestolnico Bruselj.

Juncker je sicer v uradnem odzivu na presenetljivo izvolitev republikanca Trumpa na torkovih predsedniških volitvah v ZDA v skupnem pismu s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom v sredo izpostavil pomen okrepitve čezatlantskih odnosov. Z vsemi močmi si moramo prizadevati za ohranitev močnih in trajnih vezi ter utrditi mostove čez Atlantik, sta pozvala.