pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker roma v Rusijo k Putinu

Deli na:
Juncker roma v Rusijo k Putinu

Foto: Getty Images

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo junija obiskal Rusijo, kjer se bo predvidoma srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je danes napovedal Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Schinas.

Junckerjevo potovanje bo prvi obisk kakega visokega bruseljskega funkcionarja v Rusiji, odkar so ZDA in EU proti Moskvi leta 2014 uvedle sankcije zaradi priključitve polotoka Krim in ruskega vmešavanja v konflikt na vzhodu Ukrajine.

"Lahko potrdim, da je bil Juncker povabljen in namerava sodelovati na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu 16. junija," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal Schinas.

Po njegovih besedah bo Juncker izkoristil to priložnost, da bo ruskemu vodstvu kot tudi širšemu občinstvu izrazil stališča EU glede trenutnega stanja odnosov med EU in Rusijo.

Na vprašanje, ali se bo Juncker sestal s Putinom, je Schinas dejal, da se bo ruski predsednik predvidoma udeležil foruma, zato bo verjetno prišlo do srečanja.

Schinas je zanikal, da bi lahko bil Junckerjev obisk v Rusiji v nasprotju s stališči Bruslja do Moskve v luči tega, da naj bi evropski voditelji kmalu sprejeli odločitev o podaljšanju sankcij zoper Rusijo, ki se bodo sicer iztekle julija.

Juncker je sicer prejšnji teden poudaril, da bo odločitev o odpravi sankcij proti Rusiji odvisna od ruskega upoštevanja mirovnega dogovora iz Minska in spoštovanja ukrajinske suverenosti.