Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker priznal: Nočem neodvisne Katalonije, bojim se učinka domin

Deli na:
Juncker priznal: Nočem neodvisne Katalonije, bojim se učinka domin

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. - Foto: Profimedia

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v petek dejal, da si ne želi, da bi Katalonija postala neodvisna država, saj bi to lahko v separatističnih regijah v EU sprožilo učinek domin.

Znova je tudi zavrnil možnost, da bi EU posredovala v sporu med Madridom in Španijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če dovolimo Kataloniji - čeprav to ni naša stvar -, da se odcepi od Španije, bodo drugi naredili isto. In tega si ne želim," je Juncker dejal v govoru študentom v Luksemburgu. "Ne želim si Evropske unije, ki bi bila v 15 letih sestavljena iz 98 držav. Že z 28 je relativno težko, nič lažje s 27, a z 98 se to zdi nemogoče," je dodal.

Izrazil je zaskrbljenost zaradi vse močnejšega trenda separatizma po Evropi - grožnje, ki se je je EU za las otresla leta 2014, ko je Škotska na referendumu glasovala proti neodvisnosti.

Bruselj vztraja, da je spor glede izvedbe referenduma o neodvisnosti v španski avtonomni pokrajini Katalonija notranja zadeva Španije. Pri tem je jasno podprl stališče Madrida, da je tovrstno glasovanje nezakonito, obenem pa pozval k dialogu.



Kot je dodal Juncker, EU ne more sama od sebe posredovati med stranema, k čemur je pozval predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont, Madrid pa je to zavrnil. "Z vseh koncev sveta prejemamo resne pozive: 'Juncker mora posredovati'. Ne bo," je dejal in izpostavil, da mediacijo želi ena stran, druga pa ne.

Na glasovanju 1. oktobra je po navedbah katalonske vlade 90 odstotkov ljudi podprlo neodvisnost. Udeležba je bila 43-odstotna. Puigdemont je v nagovoru parlamenta minuli torek poudaril, da so s tem dobili jasen mandat za razglasitev neodvisnosti, a je obenem njeno uveljavitev preložil, da bi najprej iskali rešitev v dialogu z Madridom.

Španski premier Mariano Rajoy je v sredo od Puigdemonta zahteval, da mu do ponedeljka odgovori, ali je v torek formalno razglasil samostojnost Katalonije ali ne. Najkasneje do naslednjega četrtka pa bi morala katalonska vlada prekiniti vse postopke za odcepitev in se vrniti v okvire pravnega reda, kot ga določa španska ustava.

Če Puigdemont tega ne bo storil, bo Madrid uporabil 155. člen ustave, ki omogoča suspendiranje avtonomije pokrajine.