GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker bi tudi po brexitu pozdravil ponovno pridružitev Velike Britanije EU

Deli na:
Juncker bi tudi po brexitu pozdravil ponovno pridružitev Velike Britanije EU

Juncker pravi, da to vprašanje nikogar drugega med voditelji članic ne zanima. - Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes dejal, da bi bil vesel ponovne pridružitve Velike Britanije uniji po brexitu.

V nagovoru poslancem Evropskega parlamenta je še menil, da je brexit "katastrofa", zaradi katere bodo na slabšem tako Britanci kot članice EU.

Juncker je o želji po vnovični pridružitvi Velika Britanije spregovoril le dan potem, ko je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk dejal, da je unija še vedno odprta, če bi si London premislil glede odhoda iz EU.

"Gospod Tusk pravi, da naše roke ostajajo iztegnjene. Če želijo Britanci poiskati drugo pot kot brexit, smo se pripravljeni o tem pogovarjati," je danes dejal Juncker. Kot je dejal, je opazil, da je Tuskov predlog London razdražil, "a tudi če Britanci odidejo v skladu s 50. členom, še vedno obstaja 49. člen, ki omogoča ponovno pridružitev". "To bi mi bilo všeč," je dodal.


Brexit je sicer označil za poraz, za katerega gre kriviti več strani. "Kot je rekla premierka Theresa May, se Britanci nikoli niso počutili udobno v EU in 40 let jim ni bila dana priložnost, da bi se počutili bolj udobno. In za to gre kriviti številne," je dejal po poročanju nemška tiskovna agencija dpa.

V Bruslju je bilo v zadnjih dneh več komentarjev glede ugibanj o možnosti drugega referenduma o brexitu, odkar je eden glavnih zagovornikov odhoda iz EU na Otoku Nigel Farage nakazal podporo tej ideji, češ da bi tako "za eno generacijo pospravili to vprašanje". Danes je sicer v Evropskem parlamentu naredil korak nazaj in zatrdil, da nikakor noče drugega referenduma o brexitu.

Možnost vnovičnega referenduma o izstopu je v torek izključil tudi tiskovni predstavnik britanske premierke Mayeve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija naj bi EU zapustila marca 2019.