Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je v Nemčiji možna ponovitev koalicije CDU in liberalcev?

Deli na:
Je v Nemčiji možna ponovitev koalicije CDU in liberalcev?

Foto: Reuters

Anketa Spiegla nakazuje, da bi po volitvah v Nemčiji lahko vladal črno-rumena koalicija med CDU/CSU Merklove in liberalci (FDP).

Nemški socialdemokrati še naprej izgubljajo podporo volivcev, krščanski demokrati in liberalci pa bi skupaj lahko oblikovali večino, če bi bile parlamentarne volitve sedaj, je pokazala danes objavljena javnomnenjska raziskava televizije RTL in časnika Stern.

Krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel in sestrska stranka na Bavarskem CSU bi po zadnji anketi dobili 39 odstotkov podpore oziroma eno odstotno točko več kot v zadnji anketi, liberalci (FDP) pa bi osvojili devet odstotkov glasov.

T. i. črno-rumena koalicije med krščanskimi demokrati in liberalci je v Nemčiji na zvezni ravni že obstajala med letoma 2009 in 2013. Tega leta nato FDP ni uspelo preseči petodstotnega parlamentarnega praga in Merklova je koalicijo oblikovala s socialdemokrati (SPD).



SPD po porazu na volitvah v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, ki so veljale za pomemben kazalec pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami, po vsej Nemčiji še naprej izgublja podporo. V primerjavi z anketo iz prejšnjega tedna so izgubili eno odstotno točko. Glede na anketo RTL in Sterna bi SPD osvojil 14 odstotkov glasov.

Levica bi osvojila osem odstotkov, Zeleni in Alternativa za Nemčijo (AfD) pa po sedem. Neodločenih oziroma tistih, ki ne bi volili, je 22 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povečala se je tudi razlika med Merklovo in njenim izzivalcem za kanclersko mesto Martinom Schulzem. V primerjavi s prejšnjim tednom je Merklova pridobila eno odstotno točko, Schulz je izgubil dve. Merklovo bi volilo 51 odstotkov volivcev, Schulza pa 22.