mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je Lafarge financiral Islamsko državo?

Deli na:
Je Lafarge financiral Islamsko državo?

Foto: Bobo

V Lafargu so priznali, da so se v Siriji posluževali "nesprejemljivih praks" za ohranitev delovanja tamkajšnje tovarne cementa.

Francija je pretekli teden sprožila sodno preiskavo suma, da je največji svetovni proizvajalec cementa, švicarsko-francoski LafargeHolcim, neposredno financiral skrajno skupino Islamska država (IS) v Siriji. S tem naj bi omogočili delovanje svoje tovarne cementa v Siriji, je včeraj sporočilo francosko tožilstvo.

Preiskavo bodo vodili trije sodniki, eden s področja boja proti terorizmu in dva s področja financ. Preiskovali bodo morebitno "financiranje teroristične skupine" in "ogrožanje življenj" v Siriji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo tožilstvo.

Podjetje je medtem sporočilo, da bodo sodelovali v preiskavi, vendar pa tožilstvo zaenkrat še ni vzpostavilo stika z njimi.

Francoska vlada je septembra lani proti Lafargu vložila obtožnico zaradi kupovanja nafte za tovarno v Džalabiji, kar bi bilo v nasprotju s sankcijami Evropske unije proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Marca letos so nato v družbi priznali, da so se v Siriji posluževali "nesprejemljivih praks" za ohranitev delovanja tamkajšnje tovarne. Območje okrog tovarne so namreč leta 2013 nadzorovale različne oborožene skupine. Lokalno podjetje naj bi plačevalo tamkajšnjim skupinam, da so omogočile dobavo nafte.

Lafarge je omenjeno tovarno kupil leta 2007, proizvodnjo so tam zagnali leta 2011, tri leta kasneje pa so jo zaradi nemirov in varnostnih groženj zaprli.