Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Škandal na Otoku: Jeremy Corbyn, morebitni bodoči britanski premier, naj bi vohunil za komuniste

Deli na:
Škandal na Otoku: Jeremy Corbyn, morebitni bodoči britanski premier, naj bi vohunil za komuniste

Corbyn je že napovedal sklic konference proti-varčevalno naravnanih kampanj v Londonu - Foto: Reuters

Jeremy Corbyn, aktualni vodja britanske laburistične stranke, je imel v osemdesetih letih stike z vohuni takratne komunistične Češkoslovaške, trdi britanski časnik The Sun.

The Sun se sklicuje na dokumente nekdanje češkoslovaške tajne policije StB (Státní bezpečnost), ki so jih demokratične oblasti po padcu železne zavese dale na voljo raziskovalcem. Ti se zdaj že tretje desetletje prebijajo skozi dokumentacijo in vsake toliko časa odkrijejo nekaj zanimivega. Tokrat naj bi našli dokaze, da je leta 1986 s Corbynom, tedaj že laburističnim poslancem, stik navezal agent StB, ki se je izdajal za češkoslovaškega diplomata.

Izpričani levičar Corbyn je bil že v osemdesetih letih oster kritik politike Margaret Thatcher, zveze Nato ter tesnega odnosa med Veliko Britanijo in ZDA, zaradi stikov s člani Irske republikanske armade pa ga je imela na očeh britanska obveščevalna služba MI5. Agent StB je v poročilu o srečanju s Corbynom zapisal, da je negativno nastrojen zoper ZDA in konservativno vlado

Corbyn ni bil edini levi zahodni politik, s katerim so v osemdesetih stike skušali navezati agenti držav Varšavskega pakta. Vohuni so pod krinko diplomatov stopili v stik s politiki in če ti niso pokazali zanimanja za sodelovanje, so lahko srečanje predstavili  kot nedolžen pogovor s tujim diplomatom. Corbyn naj bi bil eden tistih politikov, ki so pokazali interes za nadaljnje sodelovanje in češkoslovaški agent se je z njim še dvakrat srečal, StB pa je laburističnemu poslancu dala tajno ime COB. Od Corbyna naj bi komunistični vohuni želeli dobiti informacije o protiobveščevalnih aktivnostih britanskih varnostnih agencij in poslanec naj bi jim bil pripravljen pomagati. Ali jim je dejansko predal kakšen zaupne informacije dokumenti StB ne razkrivajo, v njih tudi ni najti stikov med Corbynom in agenti StB po letu 1987.


Corbyn je pisanje The Suna zavrnil kot »posmeha vredno blatenje. Priznava, da se je srečal s češkoslovaškim diplomatom, nikoli pa se ni zavestno sestal s komunističnimi vohuni, vztraja vodja laburistov. Je pa Corbyn moral vedeti, da je v letu 1987 obstajala lepa možnost, da je diplomat vzhodnega bloka v Londonu vohun – leta 1986 je Velika Britanija prav iz tega razloga izgnala 25 sovjetskih diplomatov.

Zgodba je dobila nove razsežnosti v petek, dan po objavi prvega članka v The Sunu. Jan Sarkocy, agent StB, ki se je pod krinko diplomata srečal s Corbynom, je češkim medijem dejal, da je laburističnega poslanca rekrutiral in mu tudi plačal za informacije. Sarkocy, ki je bil zaradi vohunjenja leta 1989 izgnan iz Velike Britanije, še trdi, da je Corbyn vedel, da je Sarkocy vohun in ne le diplomat. Moskva je bila menda zelo zadovoljna s poslančevimi informacijami in Corbynu naj bi bilo zagotovljeno, lahko računa na zavetje v Rusiji, če bi se v Veliki Britaniji kdaj znašel v težavah. Tiskovna služba laburistov se je na to odzvala, da se je Sarkocy lagal že pred 30 leti, ko je nadrejenim poročal o stikih s Corbynom, in da se laže tudi danes.

Po drugi strani je Světlana Ptáčníková, vodja praškega arhiva, ki hrani material češkoslovaških tajnih služb, izjavila, da je v dokumentaciji sicer zabeleženo srečanje med Corbynom in agentom StB, vendar v dokumentih ni nobenega dokaza, da ga češka tajna policija ni obravnavala kot sodelavca. Tudi iz dokumentov naj ne bi bilo razvidno, da je Corbyn vedel, da se sestaja z vohunom in ne z diplomatom.

Corbyn je pred nekaj leti prevzel vodenje laburistične stranke, ki je na lanskih volitvah na Otoku šokirala s precej boljšim rezultatom, kot so ga napovedovale ankete. Ob razburjenju številnih Britancev zaradi brexita in ob razprtijah v vladajoči konservativni stranki premierke Therese May bi se laburisti prav lahko vrnili na oblast, Corbyn pa bi postal novi britanski premier.