bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je bil Gadafi usmrčen? ZN zahtevajo preiskavo

Deli na:
Je bil Gadafi usmrčen? ZN zahtevajo preiskavo

Foto: Reuters

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay se je danes zavzela za preiskavo okoliščin smrti nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, saj naj ne bi bilo povsem jasno, kako je umrl. Zaenkrat prav tako še ni jasno, kdaj in kje bo dolgoletni voditelj pokopan, je sporočil nacionalni prehodni svet.

"Menimo, da je potrebna preiskava," je novinarjem v Ženevi dejal tiskovni predstavnik Pillayeve Rupert Colville in dodal, da je treba razjasniti več podrobnosti, da bi lahko ugotovili, ali "je bil ubit v neke vrste spopadu ali pa je bil po prijetju usmrčen".

Posnetka Gadafija, ki sta zaokrožila po njegovi smrti in od katerih ga eden prikazuje živega, drug pa mrtvega, sta zelo "begajoča", je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še dodal Colville.
 
Sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta so Gadafija ubile v četrtek, med napadom na njegovo rojstno mesto Sirto. Njegovo truplo so nato prepeljali v Misrato, kmalu pa so se že začela pojavljati vprašanja o njegovem pogrebu.
 
Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP danes pojasnil član prehodnega sveta Mahmud Šamam, o tem še niso sprejeli nobene odločitve. Še en član prehodnega sveta Mohamed Sajeh je medtem dejal, da ga bodo pokopali v skladu z islamsko tradicijo, ne bo pa šlo za javen pogreb. Po njegovih navedbah naj bi poleg tega pogreb za še nekaj časa še odložili.
 
Nacionalni prehodni svet je sicer že v četrtek pojasnil, da je Gadafija ubil strel v glavo med navzkrižnim ognjem, v katerega so bili vpleteni njegovi privrženci in sile prehodnega sveta. A kljub temu se pojavljajo vse glasnejša ugibanja, da so dolgoletnega voditelja pravzaprav usmrtili.
 
V vsakem primeru se je z njegovo smrtjo končala njegova 42-letna vladavina in tudi osemmesečni upor proti njegovemu režimu. Nacionalni prehodni svet naj bi po poročanju Al Džazire v soboto uradno naznanil osvoboditev države. Nato naj bi v roku 30 dni oblikoval začasno vlado pred volitvami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
Zveza Nato je danes sicer pojasnila okoliščine četrtkovega napada na konvoj, v katerem je bil tudi Gadafi. Kot so pojasnili, je konvoj enajstih vojaških vozil, ki je bil del večjega konvoja 75 vozil, Sirto zapustil z veliko hitrostjo in je v predmestju skušal izsiliti čim hitrejši prehod.
 
V konvoju je bilo veliko orožja in streliva, ki je pomenilo grožnjo prebivalstvu. Natova letala so zato začela streljati na konvoj in sprva uničila eno vozilo, zaradi česar so se druga vozila razpršila. Skupina 20 vozil je nato znova z veliko hitrostjo krenila zahodno od Sirte, v Natovem obstreljevanju pa jih je bilo poškodovanih ali uničenih deset.
 
V času obstreljevanja Nato ni vedel, da je bil v konvoju tudi Gadafi, in je akcijo izvedel izključno s ciljem zmanjšanja grožnje za civiliste, kar je v skladu z mandatom, je poudaril Nato v sporočilu za javnost. V skladu s svojo politiko zveza Nato ne napada posameznikov, so še poudarili ter dodali, da so šele kasneje izvedeli, da je bil v konvoju tudi Gadafi, tako da je napad verjetno prispeval k njegovemu prijetju.
 
Prijeli še zadnjega Gadafijevega sina
 
V kraju Zlitan, kakih 160 kilometrov vzhodno od libijske prestolnice Tripoli, naj bi danes aretirali Saifa al Islama, še zadnjega sina v četrtek ubitega libijskega samodržca Moamerja Gadafija, ki je bil na begu v Libiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki povzema arabsko televizijo Al Arabija.
 
Al Arabija se je pri objavi novice o aretaciji Saifa al Islama sicer sklicevala na enega od borcev sil libijskega nacionalnega prehodnega sveta, ki naj bi bil priča dogodku. Pri aretaciji naj bi bil Gadafijev sin ranjen v spodnji del hrbta.
 
Uradno novice še niso potrdili, je pa omenjeni neimenovani borec napovedal, da bodo fotografije aretiranega objavljene v kratkem, še piše dpa. Novice o usodi Saifa al Islama so bile doslej zelo nasprotujoče; po nekaterih naj bi ga v četrtek ubili.