favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Jasen signal fanatikom": Nemci izganjajo teroristične osumljence

Deli na:
"Jasen signal fanatikom": Nemci izganjajo teroristične osumljence

Foto: iStock

Nemčija bo lahko izgnala dva teroristična osumljenca, čeprav nista zakrivila hudega kaznivega dejanja in sta rojena v Nemčiji, je odločilo nemško sodišče.

Nigerijca in Alžirca sumijo, da sta načrtovala napad, saj so v večji raciji v Göttingenu pri njima našli več kosov orožja. Gre za prvi tovrstni izgon v Nemčiji.

Po izgonu bo za oba veljala tudi dosmrtna prepoved vstopa v Nemčijo.

Spodnjesaški notranji minister Boris Pistorius je konec februarja kot prvi v Nemčiji odobril izgon po zakonu o bivanju za oba osumljenca. V večji raciji 9. februarja so namreč pri njima našli orožje, naboje in zastave skrajne skupine Islamska država. Policija v Göttingenu ju je nato pridržala, saj so ju sumili načrtovanja terorističnega napada.


Državno tožilstvo je ugotovilo, da sta osumljenca govorila o napadu, vendar nista storila hudega kaznivega dejanja, zato pristojne oblasti niso nadaljevale s kazensko preiskavo.

Pistorius je nato zanju odredil izgon, oba moška pa so premestili iz pridržanja v pripor pred izgonom. Čeprav sta se na izgon pritožila, je sodišče pritožbo zavrnilo. Ko bodo uredili še nekaj dokumentov, bodo lahko oba moška izgnali v Nigerijo oziroma Alžirijo.

Nemčija otrokom tujcev določi državljanstvo glede na državljanstvo najmanj enega od staršev ter državo, kjer se je nekdo rodil.

Izgon je "jasen signal vsem fanatikom, da za ljudomrzne načrte ne bo niti centimetra prostora", je dejal Pistorius. Posvaril je še, da morajo biti tovrstni ljudje pripravljeni, da bodo pristojni organi ukrepali z vso ostrino in vsemi sredstvi, ki so na voljo. "Ne glede na to, ali ste tukaj odrasli ali ne," je še dejal.