pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Japonski cesar priznal težave z zdravjem in posredno izrazil željo po abdikaciji

Deli na:
Japonski cesar priznal težave z zdravjem in posredno izrazil željo po abdikaciji

Foto: Getty Images

Japonski cesar Akihito (foto desno ob prestolonasledniku Naruhitu) je v današnjem težko pričakovanem redkem nagovoru javnosti priznal, da bo zaradi vse šibkejšega zdravja morda težko opravljal svoje dolžnosti. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je na ta način izrazil željo po abdikaciji. Japonski premier Shinzo Abe je že sporočil, da bo vlada cesarjeve besede "vzela resno".

"Skrbi me, da bom morda težko opravljal vse dolžnosti, ki jih imam kot simbol države, tako kot sem to počel doslej," je dejal japonski cesar v desetminutnem nagovoru, ki ga je predvajala japonska televizija.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je Akihito na ta način izrazil željo po abdikaciji. Japonska zakonodaja abdikacije sploh ne predvideva, zato bi jo bilo potrebno spremeniti, da bi cesar sploh lahko odstopil.

Japonski premier Abe je v prvem odzivu na vladarjev nagovor sporočil, da bo vlada cesarjeve besede "vzela resno". "Glede na cesarjeve dolžnosti, starost in breme, ki ga prinaša njegova služba, moramo preučiti, kaj lahko naredimo," je zapisal v sporočilu za javnost.

Govor 82-letnega vladarja, sicer šele drugi v njegovi vladavini, je bil težko pričakovan, še posebej spričo vse glasnejših ugibanj, da bo sporočil, da bo prestol prepustil sinu, 56-letnemu princu Naruhitu.

Abdikacija bi bila v sodobni Japonski korak brez primere in velik šok za državo, kjer je cenjena cesarska družina simbol stabilnosti in kontinuitete.

Cesar Akihito ima zadnja leta zdravstvene težave. Leta 2003 so ga operirali zaradi raka na prostati, leta 2008 pa je imel s stresom povezane težave z zdravjem. Leta 2011 so ga zaradi bronhitisa hospitalizirali za več kot dva tedna, leta 2012 pa so mu vstavili srčni obvod.

Akihito je na čelu Japonske zadnjih 27 let. Njegova abdikacija bi bila v sodobni Japonski korak brez primere. Nazadnje je kak živeči japonski monarh prestol prepustil nasledniku pred okoli 200 leti.

Cesar Akihito se je rodil leta 1933 in je leta 1989 nasledil cesarja Hirohita, v katerega imenu se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pred letom dni je Akihito izrekel globoko kesanje.

To je bilo prvič, da je japonski vladar uporabil take besede na spominski slovesnosti ob obletnici japonske kapitulacije in nekateri so v tem videli prizadevanje, da utrdi dediščino pacifizma, ki je pod uradom vladajočih japonskih nacionalistov. Zaradi njegovega distanciranja od agresivnega nacionalizma iz časa druge svetovne vojne so ga mnogi občudovali.

Leta 2011 je naredil izjemno neobičajen korak, ko je po uničujočem potresu in cunamiju v Fukushimi prek televizijskih ekranov nagovoril javnost.

Akihito, ljubiteljski znanstvenik, je bil tudi prvi japonski monarh, ki se je še v čakalnici na prestol poročil s plebejko. V skladu s povojno japonsko pacifistično ustavo je cesar simbol države in enotnosti ljudstva, formalnih pooblasti ima le malo.