Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Japonska načrtuje upokojitev cesarja Akihita čez dve leti

Deli na:
Japonska načrtuje upokojitev cesarja Akihita čez dve leti

Japonska vlada načrtuje, da bi se cesar Akihito 1. januarja 2019 upokojil, na prestolu pa bi ga nasledil najstarejši sin, prestolonaslednik princ Naruhito, so danes poročali japonski mediji, medtem ko vlada pripravlja zakonske okvire za prvo abdikacijo cesarja v 200 letih.

83-letni Akihito je zaradi starosti in slabega zdravja v nagovoru avgusta lani nakazal željo, da se po skoraj treh desetletjih na prestolu odpove svoji vlogi.

Glavni japonski časniki - Yomiuri, Asahi, Mainichi in Nikkei, ki so navajali neimenovane vire, so danes poročali, da posebni odbor, ki ga je vzpostavila vlada za rešitev vprašanja, razmišlja, da bi 56-letni princ Naruhito očeta nasledil na prestolu 1. januarja 2019. Takrat bi Akihito dopolnil 30 let vladavine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šef kabineta premierja Yoshihide Suga na današnji redni novinarski konferenci ni želel komentirati poročanja medijev.

Sedanja japonska zakonodaja ne predvideva možnosti odstopa cesarja. Potem ko je Akihito avgusta sporočil svojo željo, je vlada oblikovala poseben strokovni odbor za pomoč pri oblikovanju ustrezne zakonodaje.

Po poročanju medijev naj bi vlada želela oblikovati poseben zakon, ki bi omogočil abdikacijo Akihita kot izjemen primer. S tem bi se v Tokiu izognili dopolnjevanju obstoječe zakonodaje o cesarstvu, ki bi terjala razpravo o občutljivih vprašanjih, kot je na primer morebitno žensko nasledstvo na cesarskem prestolu.

Opozicijska Demokratska stranka temu nasprotuje, saj meni, da s tem ne bi zagotovili stabilnega nasledstva prestola v prihodnosti. Zavzema se za revizijo zakonodaje o cesarstvu.

Odbor je danes sporočil, da bo vmesno poročilo pripravil 23. januarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Končne predloge naj bi pripravil konec marca, preden bo vlada ustrezen zakon vložila v parlament.

Akihito je prestol zasedel januarja 1989 po smrti očeta Hirohita, ki je imel do japonskega poraza v drugi svetovni vojni status božanstva. Po drugi svetovni vojni imajo japonski cesarji simbolno vlogo kot "simbol države in enotnosti naroda".

Avgusta lani je Akihito v težko pričakovanem redkem nagovoru javnosti priznal, da bo zaradi vse šibkejšega zdravja morda težko opravljal svoje dolžnosti. "Skrbi me, da bom morda težko opravljal vse dolžnosti, ki jih imam kot simbol države, tako kot sem to počel doslej," je dejal. Po ocenah medijev je Akihito na ta način izrazil željo po abdikaciji, ki je sicer izrecno ni omenil.

Akihito je imel v zadnjih letih več zdravstvenih težav. Leta 2003 je prestal operacijo raka na prostati. Zatem je imel leta 2008 druge zdravstvene težave, povezane s stresom. Leta 2011 je bil zaradi bronhitisa hospitaliziran več kot dva tedna, leta 2012 so mu vstavili srčni obvod.