Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izredne razmere v Kataloniji? Aretacije in zasegi volilnega materiala

Deli na:
Izredne razmere v Kataloniji? Aretacije in zasegi volilnega materiala

Osamosvojitvi od Španije nasprotuje 49,4 odstotka Kataloncev, medtem ko je bilo marca takšnih 48,5 odstotka. - Foto: Reuters

Voditelj katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je danes Madrid obtožil, da je v Kataloniji uvedel "de facto izredne razmere".

To naj bi vlada v Madridu storila s tem, ko je začels izvajati niz ukrepov za preprečitev 1. oktobra predvidenega referenduma o neodvisnosti te španske pokrajine. Na ulicah Barcelone se je medtem zbralo na tisoče protestnikov.

Španska policija je danes v nizu racij v Barceloni aretirala 13 predstavnikov regionalnih oblasti. Nadaljuje tudi z zaseganjem volilnega materiala in prevzema nadzor nad financiranjem velikega dela javnih storitev v regiji. Poleg tega je španska vlada zagrozila z aretacijo županov, ki naj bi sodelovali pri referendumu.

Kot je v nagovoru danes dejal Puigdemont, je španska vlada "de facto razveljavila samovlado Katalonije", s tem ko je denimo zaostrila nadzor nad financami. Madrid je tudi obtožil "razveljavitve in zatiranja" svoboščin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski premier Mariano Rajoy vztraja, da so bili prisiljeni ukrepati, katalonske separatiste pa obtožuje kršenja zakonov in ustave. "Na svetu ni demokratične države, ki bi sprejela, kar načrtujejo ti ljudje," je dejal in pozval Puigdemonta, naj deluje v skladu z zakonom in prizadevanja za neodvisnost prestavi v "vzvratno prestavo", povzema britanski BBC.

Ob protestih, ki so jih sprožile današnje policijske racije v Barceloni, je Rajoy pozval k pomiritvi in "vrnitvi k normalnosti in zdravi pameti, saj se referendum ne more zgoditi".

Na ulicah Barcelone se je po pisanju AFP od jutranjih ur zbralo že na tisoče Kataloncev.