Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izredne razmere na korejskem polotoku po smrti Kim Džong Ila

Deli na:
Izredne razmere na korejskem polotoku po smrti Kim Džong Ila

Foto: Reuters

Južnokorejska vojska je po novici o smrti severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila povišala stopnjo pripravljenosti, vrstijo se pa tudi odzivi po svetu. ZDA in ZN so sporočili, da "pozorno spremljajo" novice, na Japonskem pa so sklicali izredno sejo vlade, na kateri naj bi se dogovorili o odzivu na Kimovo smrt.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Južna Koreja, ki je po Kimovi smrti povišala stopnjo pripravljenosti svoje vojske, zaprosila zaveznico, ZDA, ki imajo v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov, naj povečajo svoj letalski in satelitski nadzor. Ob tem so južnokorejski predstavniki še sporočili, da doslej iz Severne Koreje ni bilo moč opaziti neobičajnih aktivnosti.

Južnokorejski predsednik Lee Myung Bak je sklical izredno sejo vlade in odpovedal vse za danes napovedane obveznosti. Hkrati je državljane Južne Koreje pozval, naj ostanejo mirni in se osredotočijo na vsakodnevne dejavnosti.

"Okrepili smo nadzor in varnost ob meji. Budno spremljamo vse premike severnokorejske vojske," je za AFP dejal neimenovani predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Južna in Severna Koreja sta po korejski vojni (1950-1953) mednarodno-pravno gledano še vedno v vojnem stanju, saj vse do danes še nista podpisali mirovnega sporazuma.

V svetu se medtem vrstijo odzivi na smrt severnokorejskega voditelja. Kot so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva, so pretreseni izvedeli za Kimovo smrt, ob tem pa izrazili "globoko sožalje" severnokorejskemu narodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v odzivu dejal, da ZDA "pozorno spremljajo" novice o smrti severnokorejskega voditelja. Dodal je, da so ameriškega predsednika Baracka Obamo seznanili s Kimovo smrtjo, ameriški predsednik pa je v tesnem stiku z zavezniki v Južni Koreji in na Japonskem. ZDA "ostajajo zavezane stabilnosti na Korejskem polotoku ter svobodi in varnosti za naše zaveznike," je še dejal Carney.

Tako kot ZDA je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, sicer Južnokorejec, med tistimi svetovnimi voditelji, ki pozorno spremljajo dogajanje . "Generalni sekretar je seznanjen z novico, ni pa predviden noben takojšen odziv," je za AFP dejal tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirky.

Na Japonskem so po novici o Kimovi smrti danes sklicali izredno seje vlade, na kateri naj bi se dogovorili o odzivu. Hkrati je premier Jošihiko Noda odredil pozornejše spremljanje dogajanja v Severni Koreji, tesno sodelovanje z ZDA, Kitajsko in Južno Korejo ter pripravljenost na nadaljnji nepredviden razvoj dogodkov.

Japonska, ki s Severno Korejo sicer nima diplomatskih stikov, je tudi izrazila sožalje nad Kimovo smrtjo, še poroča AFP.

Po mnenju Londona pa bi Kimova smrt utegnila predstavljati prelomnico za severnokorejski narod. "Prebivalci Severne Koreje žalujejo po smrti Kim Jong Ila. Razumemo, da je to zanje težko obdobje," je v izjavi dodal britanski zunanji minister William Hague. Izrazil je še upanje, da bodo novo vodstvo prepoznalo, da sodelovanje z mednarodno skupnostjo ponuja najboljše možnosti za izboljšanje življenja običajnih prebivalcev Severne Koreje.