zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izrael odkril in nevtraliziral "teroristični" predor iz Gaze

Deli na:
Izrael odkril in nevtraliziral "teroristični" predor iz Gaze

Foto: Arhiv Reporterja

Izraelska vojska je danes sporočila, da je odkrila in "nevtralizirala" predor, ki je območje Gaze povezoval z ozemljem judovske države. Gre za prvi odkriti predor po siloviti izraelski operaciji v Gazi leta 2014, dolg je bil več sto metrov.

Tiskovni predstavnik vojske Peter Lerner je sporočil, da je predor segal več sto metrov na izraelsko ozemlje, ni pa še imel postavljenega izhoda. Odgovornost za gradnjo predora je Lerner pripisal gibanju Hamas, ki od leta 2007 vlada območju Gaze.

"Zgradil ga je Hamas, da bi vdiral in izvajal teroristične napade na ljudi na jugu Izraela in vojsko na območju," je dejal Lerner. Kako ga je vojska nevtralizirala, ni pojasnil, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Predor je bil zgrajen na globini 30 oz. 40 metrov, imel je električno napeljavo, dovod zraka in komunikacijske povezave. Podoben je bil tistim, ki jih je judovska država odkrila med smrtonosno operacijo leta 2014.

Takrat so izraelske sile uničile okoli 30 tovrstnih predorov, ki naj bi služili za izvajanje napadov oz. ugrabitve in uboje Izraelcev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je poleti 2014 v Gazi sprožil operacijo Zaščitni rob. To je bila tretja vojna v Gazi od leta 2008, med vsemi tremi pa najdaljša - trajala je 50 dni - in najbolj uničujoča.

Ubitih je bilo 2251 Palestincev, več kot 10.000 ranjenih, prek 100.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Na izraelski strani je umrlo 73 ljudi, od tega 67 vojakov. Ranjenih jih je bilo 1600, kažejo podatki ZN.

V zadnjih mesecih se je sicer v Gazi porušilo več tunelov, tudi tistih, ki so vodili na egiptovsko ozemlje. Pri tem je umrlo več prebivalcev.

Predore, ki vodijo v Egipt, so prebivalci Gaze običajno uporabljali za tihotapljenje dobrin. Območje Gaze je namreč že leta pod izraelsko