palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izrael obtožen zlorab zaprtih palestinskih mladoletnikov

Deli na:
Izrael obtožen zlorab zaprtih palestinskih mladoletnikov

Foto: Getty Images

Ameriška organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) je danes izraelske varnostne sile obtožila uporabe nepotrebne sile med aretacijami in zaslišanji palestinskih mladoletnikov na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu.

Po podatkih HRW se je od oktobra lani, ko se je sprožil nov val nasilja z več kot 200 mrtvimi, obenem občutno povečalo število aretacij mladoletnih Palestincev.

Po navedbah izraelske organizacije za človekove pravice B'Tselem, na katere se sklicuje HRW, je bilo januarja letos priprtih oz. zaprtih 406 palestinskih mladoletnikov. Januarja lani jih je bilo 183, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pogovori s palestinskimi otroki, ki so bili zaprti, video posnetki in pričanja odvetnikov razkrivajo, da izraelske varnostne sile med aretacijami in zapiranjem otrok uporabljajo nepotrebno silo, jih v nekaterih primerih pretepajo in zadržujejo v nevarnih in neprimernih razmerah, je izpostavil HRW.

"Vpitje, grožnje in pretepanje niso način, na katerega naj bi policija obravnavala otroka ali skušala od njega pridobiti ustrezne informacije, je HRW navedel izjave svoje direktorice za Izrael in Palestino Sari Bashi.

Tiskovni predstavnik izraelske policije Miki Rozenfeld je poročilo HRW že označil za neustrezno in zavajajoče. Poudaril je, da so mlade aretirali, ker so bili neposredno vpleteni v teroristični in kriminalno dejavnost.