nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijo je razjezil televizijski intervju s sinom zloglasnega mafijskega šefa

Deli na:
Italijo je razjezil televizijski intervju s sinom zloglasnega mafijskega šefa

Foto: Arhiv Reporterja

Protimafijski aktivisti in žrtve mafije so danes izrazili ogorčenje, potem ko je italijanska radiotelevizija Rai predvajala intervju s sinom najbolj zloglasnega sicilijanskega mafijskega šefa, ki je promoviral knjigo, posvečeno svojemu zaprtemu očetu Totu (foto).

Giuseppe Salvatore Riina, sin zloglasnega mafijskega šefa Tota Riine, je med intervjujem, ki ga je izvedel priznani novinar Bruno Vespa in so ga predvajali v sredo zvečer, dejal, da je njegov oče odkritosrčen mož.

"Nisem sin vrhovnega šefa. Sem sin Tota, odkritosrčnega moža, ki spoštuje družino in tradicionalne vrednote," je dejal Giuseppe Salvatore. "Ljubim svojega očeta, svojo mater, družino, kar presega tisto, česar so bili obtoženi," je poudaril. "Kaj je mafija? Nimam natančnega odgovora. Mafija je vse in nič," je med drugim izjavim po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Salvatore Borsellino, katerega brata Paola, sicer preiskovalnega sodnika, so leta 1993 na ukaz Tota Riine umorili, je v odzivu na intervju izrazil zgroženost, da je Rai intervjuval sina mafijskega morilca. "To bo le znova odprlo rane vsake družine, ki je bila žrtev mafije," je poudaril.

Tota Riino so aretirali leta 1993, potem ko je več kot dve desetletji z železno roko vladal sicilijanski Cosi Nostri. Po nekaterih domnevah naj bi zaukazal več kot 150 umorov, med drugim umor protimafijskega sodnika Giovannija Falconeja.

Giuseppeja Salvatoreja Riino so sicer pred časom izpustili iz zapora, kjer je prestal skoraj devet let zaporne kazni zaradi mafijskih zločinov.

Intervju z njim odmeva po Italiji. Celo predsednica Rai Monica Maggioni je namignila, da je bila odločitev o predvajanju intervjuja napaka, ob tem pa je dejala, da bi prihodke od prodaje Salvatorjeve knjige morali zaseči in nameniti protimafijskim skupinam.