Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamski skrajneži v Maliju uničujejo starodavne grobnice

Deli na:
Islamski skrajneži v Maliju uničujejo starodavne grobnice

Foto: Reuters

Muslimanski skrajneži, ki nadzorujejo severni del Malija, nadaljujejo z uničevanjem spomenikov, ki so del ogrožene Unescove svetovne dediščine. Po navedbah prič so v torek v mestu Timbuktu v mošeji Džingarejber uničili dve starodavni grobnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem so s streljanjem v zrak odganjali mimoidoče. Hkrati so blokirali obe glavni poti do mošeje, ki je bila v preteklosti ena glavnih turističnih zanimivosti.

Skrajneži so pripadniki skupina Ansar Dine, ki je opozorila nase po vojaškem udaru v Maliju 22. marca, ko je skupaj z Narodnim gibanjem za osvoboditev Azawada prevzela nadzor v Timbuktuju ter krajih Kidal in Gao na severu države.

Pripadniki Ansar Dine so z uničevanjem kulturne dediščine v mestu Timbuktu začeli 1. julija letos, kmalu potem, ko je Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) kulturno dediščino v mestu uvrstila na seznam ogrožene svetovne dediščine. Starodavne grobnice se nahajajo tudi v krajih Araouane in Gassra-Cheick.

Mednarodna skupnost se boji, da bo Mali postal raj za teroristične aktivnosti, skrajneži pa so s terorističnimi napadi že zagrozili vsem državam, ki bi podprle vojaško posredovanje v Maliju.