nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamski skrajneži na Filipinih obglavili kanadskega talca

Deli na:
Islamski skrajneži na Filipinih obglavili kanadskega talca

Foto: YouTube

Filipinske oblasti so danes potrdile, da so muslimanski skrajneži obglavili še drugega kanadskega talca, Roberta Halla. Kanadčana so pred devetimi meseci ugrabili skrajneži skupine Abu Sajaf.

Tiskovni predstavnik predsednika Herminio Coloma je potrdil, da je bil Hall umorjen in v imenu filipinskih oblasti obsodil to dejanje. Vojska je potrdila, da so na otoku Džolo našli glavo umorjenega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki Abu Sajafa so za njegovo izpustitev zahtevali 300 milijonov pesov (okoli 6,5 milijona dolarjev), za rok pa so postavili ponedeljek popoldne.

Hall je bil eden izmed štirih turistov, ki so jih septembra lani ugrabili z jahte v hotelskem kompleksu na otoku Samal na jugu Filipinov. Skrajneži so aprila že obglavili Johna Ridsdela, za katerega so prav tako zahtevali odkupnino 300 milijonov pesov.

Usoda še dveh ugrabljenih turistov - Hallove filipinske prijateljice Marites Flor in norveškega direktorja omenjenega turističnega središča Kjartana Sekkingstada - ni znana, še poroča AFP.

Filipinske oblasti so po ugrabitvi četverice sprožile veliko iskalno akcijo na otoku Džolo, največjem v arhipelagu Sulu, ki leži kakih 1000 kilometrov južno od prestolnice Manila. Oblasti sumijo, da so ugrabiteljem pri skrivanju pomagali tudi lokalni prebivalci.

Abu Sajaf velja za teroristično organizacijo. Gre za skupino islamskih skrajnežev, ki jo je v začetku 90. let prejšnjega stoletja financirala tudi teroristična mreža Al Kaida pod vodstvom Osame bin Ladna, še navaja AFP.

Voditelji Abu Sajafa so v zadnjih letih večkrat objavili tudi zavezništvo z džihadistično skupino Islamska država, ki je na območju Sirije in Iraka razglasila kalifat.