Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska država znova v antični Palmiri

Deli na:
Islamska država znova v antični Palmiri

Foto: iStock

Borsi IS so znova vstopili v Palmiro, iz katere so bili pregnani letos; sirska opozicija pravi, da je pripravljena na pogajanja z Asadom.

Borci skrajne islamistične skupine Islamska država (IS) so včeraj ponovno vstopili v starodavno sirsko mesto Palmira, iz katerega so jih režimske sile izgnale pred osmimi meseci, je sporočila organizacija Sirski observatorij za človekove pravice.

"IS je danes vstopil v Palmiro in sedaj okupira njen severozahod. Bojevanje z vojsko poteka tudi v centru mesta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik observatorija Rami Abdel Rahman.

Nemška tiskovna agencija dpa dodaja, da je do preboja IS prišlo po zlomu vladnih sil, ki je posledica četrtkovega velikega napada borcev ekstremistične skupine.

Palmira, starodavno kulturno in trgovsko središče, je del svetovne kulturne dediščine in leži severovzhodno od sirske prestolnice Damask. Do izbruha vojne v Siriji marca 2011 je bila s svojimi monumentalnimi ruševinami ena ključnih turističnih destinacij v državi.



Antično mesto s trdnjavo, ki je bila zgrajena v 13. stoletju, je v roke IS padla 23. maja lani, ko je na njej tudi zaplapolala zloglasna črna zastava IS. V Palmiri, ki ji pravijo "puščavski biser", so džihadisti povzročili ogromno škodo, saj so razstrelili vrsto starodavnih zgradb ter na črnem trgu prodali številne več tisoč let stare dragocenosti. V starodavnem amfiteatru je IS tudi izvajala javne usmrtitve.

Sirska vojska je IS iz Palmire pregnala konec marca.

Do nove ofenzive na mesto prihaja v času, ko so oči mednarodne skupnosti uprte predvsem v sirski Alep, katerega del je v rokah opozicijskih upornikov. Ameriški državni sekretar John Kerry je v Parizu po srečanju visokih predstavnikov skupine držav prijateljic Sirije in predstavnikov sirske opozicije dejal, da sirskih režim vse počez bombardira Alep, kar meji na zločine zoper človeštvo in vojne zločine.

Predstavniki Zahoda zagovarjajo ponovni začetek pogajanj vseh strani v sirskem konfliktu. Sirska opozicija je navedla, da je brez predpogojev pripravljena na ponovna pogajanja s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.