stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska država naj bi načrtovala napade med turškim referendumom

Deli na:
Islamska država naj bi načrtovala napade med turškim referendumom

Foto: Reuters

Turške oblasti so sporočile, da so prijeli pet domnevnih pripadnikov IS, ki so osumljeni načrtovanja napada v času referendumskega vikenda.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na enem zadnjih zborovanj pred nedeljskim referendumom o spremembi ustave zavrnil idejo o federalizmu, kritiziral pa je tudi opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Turške oblasti so medtem razkrile načrte skrajne skupine Islamska država (IS) za sabotažo referenduma in napade.

"16. april bo zgodovinski preobrat," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na zborovanju v mestu Konya v Anatoliji dejal Erdogan, ki upa, da bo z referendumom utrdil svojo vlogo sodobnega in nezamenljivega voditelja 80-milijonske države. Če bodo državljani zavrnili ustavne spremembe, bo to zanj hud udarec, če jih bodo podprli, pa se bodo njegove pristojnosti znatno povečale.

Turški predsednik se je na shodu odzval tudi na zadnji spor s ključnimi zavezniki za uvedbo sprememb iz nacionalistične stranke MHP. Spor je sprožil Erdoganov svetovalec Sukru Karatepe, ki je dejal, da bi lahko odločitev za spremembo ustave privedla do federalnega sistema. Vlada je pojasnila, da so bile njegove izjave narobe razumljene.

"Vedno sem bil in vedno bom največji podpornik in največji zaščitnik turške unitarne strukture," je včeraj dejal Erdogan. "Federalna struktura ali federacija: nič od tega ni na naši agendi in nič ne bo," je poudaril.

Predsednik je na shodu kritiziral tudi neodvisne opazovalce Ovseja, ki so v vmesnem poročilu ugotovili, da se nasprotniki predsedniškega sistema soočajo s težavami, kot so prepovedi kampanje, policijski napadi in nasilje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


"Takšnega poročila ne moreš izdati. Vendar je vseeno, ali ga izdaš ali ne. V nedeljo zvečer bo namreč ljudstvo z božjo pomočjo z glasovanjem za 'da' storilo tisto, kar je treba," je povedal Erdogan.

Ovse je sicer na povabilo Ankare v Turčijo pred volitvami poslal 11 mednarodnih opazovalcev, že od 25. marca pa je tam še 24 drugih opazovalcev, ki dalj časa spremljajo referendumsko kampanjo.

Voditelj opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu je pozval h glasovanju proti spremembi ustave, saj je po njegovih besedah preveč negotovosti glede posledic novega sistema.

Turške oblasti so medtem sporočile, da so prijeli pet domnevnih pripadnikov IS, ki so osumljeni načrtovanja napada v času referendumskega vikenda. Že v torek so v Izmirju priprli 19 domnevnih podpornikov IS, osumljenih načrtovanja sabotaže referenduma. IS je sicer pred tem pozvala k napadom na volišča.

Javnomnenjske raziskave trenutno kažejo na tesen izid referenduma, zato so napovedi negotove. Raziskava skupine Konda je pokazala, da bo za spremembo ustave glasovalo 51,5 odstotka volivcev, skupina Sonar pa je ugotovila, da bo več ljudi - 51,2 odstotka - glasovalo proti.

Predreferendumska kampanja se bo končala v soboto ob 16. uri po srednjeevropskem času, glas pa bodo lahko prvi od 55,3 milijona turških državljanov na vzhodu države oddali ob 5. uri po srednjeevropskem času. V drugih delih države se bo glasovanje začelo uro kasneje. Skoraj tri milijone v tujini živečih Turkov lahko glasuje že od konca marca.