Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Uničevalna Irma samo v ZDA povzročila za 100 milijard dolarjev škode

Deli na:
Uničevalna Irma samo v ZDA povzročila za 100 milijard dolarjev škode

Irma je pustošila po Floridi. - Foto: Reuters

Evropska unija je danes karibskim otokom, ki jih je orkan Irma najbolj prizadel, namenila humanitarno pomoč v višini dveh milijonov evrov.

To je sicer le kaplja v morje, saj naj bi gmotna škoda samo na otokih Saint-Martin in Saint Barthelemy znašala 1,2 milijarde evrov. V ZDA škodo ocenjujejo na 100 milijard dolarjev.

Evropska unija bo danes odobrena sredstva namenila za oskrbo z vodo in sanitarne storitve ter ukrepe na področju zdravja, ravnanja z odpadki in logistike. EU je sicer pripravljena zagotoviti dodatna dolgoročna sredstva za obnovo, so sporočili iz Bruslja.

Irma, ki je danes oslabela v orkan prve stopnje, se medtem pomika po severozahodni obale Floride. Vetrovi sedaj dosegajo hitrost do 137 kilometrov na uro. Pred tem je v nedeljo še kot orkan četrte stopnje pustošila po južnem otočju Floride Keys.

Orkan je zaenkrat terjal najmanj 30 smrtnih žrtev, od tega samo 14 na francoskem otoku Saint Barthelemy in francosko-nizozemskem otoku Saint-Martin. O smrtnih žrtvah so poročali še z britanskih karibskih otočij, ameriških Deviških otokov, Portorika in Barbude. Trije so umrli na Floridi v prometnih nesrečah, ki jim je botroval orkan.

Ameriško meteorološko podjetje AccuWeather je v soboto ocenilo, da bi skupna škoda orkanov Harvey in Irme v ZDA lahko znašala tudi 290 milijard dolarjev, kar je 1,5 odstotka ameriškega bruto domačega proizvoda. Ocenjena gmotna škoda zaradi Irme naj bi znašala okoli 100 milijard in je tako eden "najdražjih" orkanov vseh časov, je dejal ustanovitelj podjetja Joel Myers po pisanju AFP.

Irma je sicer največjo škodo povzročila na Karibih. Sprva je v sredo zadela otok Barbuda, in sicer kot orkan najvišje, pete stopnje z vetrovi do 295 kilometrov na uro. Otok je bil opustošen, okoli 30 odstotkov vseh stavb je popolnoma uničenih. Lokalne oblasti so po poročanju tiskovne agencije Reuters ocenile, da bi obnova lahko stala več sto milijonov dolarjev.



Orkan je isti dan kot Barbudo zadel tudi otoka Saint-Martin in Saint Berthelemy, ki sta utrpela najhujšo škodo. Na francoski strani otoka Saint-Martin je umrlo deset ljudi, na nizozemski pa štiri. Na tej strani je orkan uničil 70 odstotkov celotne infrastrukture, piše AFP.

Francoska zavarovalnica CCR je ocenila gmotno škodo na obeh otokih na 1,2 milijarde evrov. Francija in Nizozemska pa sta že pohiteli z logistično podporo, na otok sta med drugim poslali tudi več sto policistov, ki bodo varovali pred plenjenjem.

Francozi so na svoja prekomorska ozemlja poslali helikopterje, inženirsko opremo, medicinsko opremo in več milijonov litrov vode, saj čistilne naprave na otoku še več mesecev ne bodo operativne.

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo na otok Saint-Martin prispel predvidoma v torek, nizozemski kralj Willem Alexander pa bo nizozemski del obiskal danes.

Evropska unija je sicer z današnjo pomočjo dopolnila že uvedene ukrepe v podporo prizadetim karibskim državam in ZDA. Evropska komisija je prejšnji teden namreč aktivirala instrumente za nujni odziv, Center za usklajevanje nujnega odziva pa je v stalnem stiku z državami članicami EU zaradi koordinacije pomoči. Satelitski sistem Copernicus slika prizadeta območja in pomaga pri ocenjevanju posledic in škode, ki jo je povzročil orkan. Humanitarni strokovnjaki EU, napoteni na prizadeta območja, še naprej sodelujejo z lokalnimi organi in koordinirajo dostavo pomoči.

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides je ob tem povedal, da je naša moralna obveznost pomagati ljudem, ki so jim bila uničena ali ogrožena življenja in domovi. Vsaka država in regija lahko zaprosi za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, EU pa jim je pripravljena zagotoviti podporo.