palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iraška vojska skuša Mosul iztrgati iz rok IS

Deli na:
Iraška vojska skuša Mosul iztrgati iz rok IS

Foto: Getty Images

Iraška vojska je sprožila ofenzivo za osvoboditev Mosula iz rok džihadistične skupine Islamska država, je ponoči sporočil iraški premier Hajder al Abadi. Skrajneži so drugo največje iraško mesto zavzeli pred dvema letoma, ko so med hitro ofenzivo zasedli obsežna ozemlja v Siriji in Iraku. Po mnenju ZDA gre za "odločilen trenutek" v boju proti IS.

"Razglašam začetek te zmagovite operacije, da vas osvobodimo nasilja in terorizma IS," je v televizijskem nagovoru dejal Abadi.

Ponovno zavzetje Mosula bi bil hud udarec za džihadiste, ki bi v Iraku tako ostali skoraj brez ozemlja pod svojim nadzorom.

"To je odločilen trenutek v boju proti IS," je povedal ameriški obrambni minister Ashton Carter ter dodal: "Prepričani smo, da bodo naši iraški partnerji prevladali v boju proti skupnemu sovražniku in osvobodili Mosul ter preostali Irak sovražnosti in brutalnosti IS."

Po podatkih Združenih narodov je v mestu še vedno do 1,5 milijona civilistov. Ob tem je organizacija izrazila zaskrbljenost, da bi lahko islamisti tamkajšnje civiliste uporabili za živ ščit, medtem ko se bodo borili za svoje zadnje oporišče v državi.

Namestnik generalnega sekretarja ZN za humanitarne zadeve in nujno pomoč Stephen O'Brien je dejal, da so tamkajšnji civilisti v resni nevarnosti. "Zelo sem zaskrbljen za varnost okoli 1,5 milijona ljudi, ki živijo v Mosulu. Te bi lahko prizadele vojaške operacije za ponovno zavzetje mesta," je dejal.

"Glede na intenziteto in obseg spopadov bi moralo v najslabšem primeru okoli milijon ljudi zapustiti svoje domove," je ocenil. Otroci in starejši so najbolj ogroženi.

V dveh letih, odkar je vodja IS Abu Bakr al Bagdadi razglasil kalifat v Iraku in Siriji, so iraške sile ob pomoči Irana in koalicije pod vodstvom ZDA skušale pridobiti nazaj izgubljeno ozemlje.

A ponovno zavzetje Mosula še ne bi pomenilo konca vojne proti IS, ki ima v Iraku pod nadzorom še vedno nekaj ozemlja, zato je zelo verjetno, da se bodo bolj usmerili v gverilske taktike, kot so bombni in drugi napadi.

Po nekaterih ocenah naj bi bilo džihadistov med 3000 in 4500, medtem ko naj bi bilo vladnih sil okoli 30.000.

Zavezništvo proti IS, ki vključuje koalicijo pod vodstvom ZDA, kurdske pešmerge in iraške vladne sile, je v zadnjem času okrepilo delovanje okoli Mosula, ofenziva pa je bila že nekaj časa v načrtu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A morali si bodo izboriti svojo pot skozi obrambo IS, da bodo lahko prišli do mesta. Nekatere skupine so še vedno več deset kilometrov od Mosula. Ko bodo tja prispeli, je pričakovati, da se bodo boji zaostrili.

Kurdske pešmerge so vmes osvobodile sedem vasi v bližini Mosula. Njeni borci so do nadzora nad njimi prišli, ko so odprli tri fronte. Siloviti boji še vedno potekajo, v napadih pešmerg ter iraških varnostnih sil pa so osvobodili kurdske, arabske in krščanske vasi, je potrdil poveljnik pešmerg Halgurd Hikmat. Te so prevzele tudi nadzor nad glavnimi cestami v bližini okrožja al-Hamdanija in se prebile pet kilometrov bližje mestu Bartela.

IS je na napade odgovorila s samomorilskim avtomobilskim napadom v Jusufiji, v katerem je umrlo vsaj deset ljudi, vsaj 17 pa jih je poškodovanih. Cilj napada je bila iraška vojska, je potrdilo iraško notranje ministrstvo. Zdravniška služba v bližnji bolnišnici je sporočila, da so med umrlimi vsaj štirje vojaki.