favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iraška vojska proti Kurdom v boj za nafto

Deli na:
Iraška vojska proti Kurdom v boj za nafto

Foto: Getty Images

Iraška vojska je danes začela operacijo za ponoven prevzem nadzora nad svojimi oporišči v z nafto bogati provinci Kirkuk v iraškem Kurdistanu, v katerem so prejšnji mesec izvedli sporni referendum o neodvisnosti.

Že pred tem so kurdske oblasti okoli mesta Kirkuk namestile več tisoč pripadnikov kurdskih pešmerg.

"Iraške sile napredujejo za prevzem svojih vojaških položajev, ki so jim bili vzeti med dogodki leta 2014," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal iraški general.

Leta 2014, ko je skrajna skupina Islamska država pustošila po območjih severno in zahodno od Bagdada, so namreč številna iraška oporišča ostala prazna, kurdske pešmerge pa so jih zavzele, navaja AFP.


Že pred tem so v strahu pred iraškim napadom kurdske oblasti okoli mesta Kirkuk namestile več tisoč pripadnikov pešmerg. "Tisoče težko oboroženih pešmerg je na položajih okoli mesta," je povedal najvišji svetovalec predsednika Kurdistana Masuda Barzanija Hemin Havrami.

Že v četrtek so kurdske sile za kratek čas blokirale glavni cesti, ki vodita iz iraškega Kurdistana do drugega največjega iraškega mesta Mosul. To je bil po navedbah predstavnika kurdskih sil odgovor na premike iraških vladnih sil na tem območju.

Iraški premier Hajder al Abadi je v četrtek zagotovil, da iraška vlada ne bo uporabila vojaške sile proti Kurdistanu zaradi nedavnega referenduma. Hkrati je pozval k enotnosti v državi in spoštovanju ustave.

Po nedavnem referendumu, na katerem so Kurdi z veliko večino glasovali za neodvisnosti iraškega Kurdistana, se zaostrujejo napetosti med kurdskimi oblastim in vlado v Bagdadu. Iraška vlada je referendum označila za nezakonit in uvedla ukrepe proti kurdskim oblastem.