GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran pošilja hrano blokiranemu Katarju

Deli na:
Iran pošilja hrano blokiranemu Katarju

Foto: Profimedia

Katar ne bo izgnal državljanov Savdske Arabije in njenih zaveznic; Iran mu pošilja hrano.

Iran je medtem v pomoč Katarju, ki se je znašel v težavah zaradi blokade, tja poslal hrano. Iz Mednarodne nogometne zveze (Fifa) pa so sporočili, da svetovno nogometno prvenstvo leta 2022 v Katarju ni ogroženo, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

Savdska Arabija in njene zaveznice so v ponedeljek prekinile diplomatske vezi s Katarjem, ki ga obtožujejo podporo ekstremizma. Prekinile so zračne, kopenske in morske povezave z državo ter izgnale državljane Katarja. Katar se ni odločil za enake povračilne ukrepe.

Kot so v Dohi zapisali v izjavi za javnost, ne bodo sprejeli "nobenih ukrepov proti prebivalcem Katarja z državljanstvom držav, ki so prekinile diplomatske vezi ali zmanjšale diplomatska predstavništva v Katarju".

V Katarju sicer živi okoli 11.000 ljudi iz Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in Bahrajna. Monarhi teh treh držav so sicer po odločitvi za izgon Katarcev sicer obljubili pomoč mešanim družinam. Tako bodo za svoje državljane, poročene s Katarci, vzpostavili telefonske linije za svetovanje.



Iz Irana pa so danes v Katar poslali več letal s hrano. "Doslej smo v Katar poslali pet letal s pokvarljivo hrano, kot je sadje in zelenjava. Na vsakem letalu je okrog 90 ton tovora, še enega bomo poslali danes," je povedal tiskovni predstavnik letalske družbe Iran Air Šahrok Noušabadi. Kot je dodal, bodo nadaljevali z dostavljanjem hrane, dokler jo bo Katar potreboval.

Na poti iz Irana v Katar so pripravljene tudi tri ladje s 350 tonami hrane, je poročala iranska tiskovna agencija Tasnim, ki se sklicuje na lokalnega uradnika. Iran je obenem odprl svoj zračni prostor za več kot 100 katarskih letov na dan.

Kljub tem napetostim med zalivskimi državami pa po besedah predsednika Fife Giannija Infantina svetovno nogometno prvenstvo leta 2022 v Katarju ni ogroženo. "Regija se sooča z diplomatsko krizo, a prepričan sem, da bo stanje kmalu normalno. SP je leta 2022. Ni ogroženo. Nerad špeuliram in tudi tokrat ne bom," je dejal.

Kljub temu mora Fifa po njegovih besedah ostati pozorna na razvoj dogodkov. "Smo v rednih stikih z najvišjimi predstavniki oblasti v Katarju in z organizacijskim odborom," je dodal prvi mož Fife.