tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran je preizkusil balistično raketo dolgega dosega

Deli na:
Iran je preizkusil balistično raketo dolgega dosega

Foto: Reuters

Iranska revolucionarna garda je danes preizkusila več balističnih raket, med njimi raketo šabab-3 dolgega dosega, ki lahko zadane ameriške cilje v regiji in Izrael. Kot je sporočila iranska državna tiskovna agencija Irna, so rakete zemlja-zemlja uspešno zadele svoje tarče, nekatere pa naj bi bile oddaljene tudi do 1300 kilometrov.

"Doslej smo med vojaškimi vajami izstrelili rakete dosega od 300 do 1300 kilometrov," je razkril general Amir Ali Hadžizadeh, ki vodi letalsko enoto garde, navedbe iranskih medijev povzema ameriška tiskovna agencija AP. Kot je še povedal, nameravajo v okviru tokratnih vaj testirati tudi bombnike, tako z kot tudi brez pilota.

Iran je sicer pri vojaških vajah v preteklosti že večkrat testiral različne rakete, med drugim različico šabab-3 dosega 2000 kilometrov, še piše AP. Izrael je od zahodnih meja Irana oddaljen vsega kakih 1000 kilometrov, peta flota ameriške mornarice pa je nameščena v Bahrajnu, le kakih 200 kilometrov od iranske obale v Perzijskem zalivu.

Zahod sumi, da skuša Iran izdelati jedrsko orožje, medtem ko v Teheranu vztrajajo, da je njihov jedrski program povsem miroljuben ter namenjen predvsem proizvodnji elektrike in zdravstvu, npr. zdravljenju raka. Zaradi spora je Zahod proti islamski republiki uvedel že vrsto sankcij. S 1. julijem je stopil v veljavo tudi popoln embargo EU na uvoz iranske nafte.