stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Inzko: Z zanikanjem genocida je Dodik izbral civilizacijski mrk

Deli na:
Inzko: Z zanikanjem genocida je Dodik izbral civilizacijski mrk

Foto: Arhiv Reporterja

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko je kritiziral predsednika Republike srbske Milorada Dodika, ki je ob 21. obletnici genocida v Srebrenici v ponedeljek znova zanikal, da bi tam sile bosanskih Srbov julija 1995 storile genocid. Obtožil ga je, da je izbral civilizacijski mrk, v katerega vodi tudi srbsko entiteto.

Z zanikanjem sodno dokazanega dejstva, da je bil v Srebrenici storjen genocid, je izbral civilizacijski mrk in skrajni čas je, da v BiH, tako kot v večini evropskih demokracij, zanikanje tovrstnih zločinov obravnavajo kot kaznivo dejanje, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Inzko.

Dodik je v ponedeljek ponovil, da ne bo nikoli priznal genocida v Srebrenici, kjer so sile bosanskih Srbov v samo nekaj dneh po padcu te bošnjaške enklave v njihove roke 11. julija 1995 ubile več kot 8000 bošnjaških moških in dečkov.

"S tem je Dodik izbral civilizacijski mrk, v katerega vodi tudi svojo entiteto. V Srebrenici je bil storjen genocid. To je dejstvo, ki so ga potrdile tako odločitve Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije kot tudi Meddržavnega sodišča," je dejal.

Izpostavil je, da je genocid zločin, ki pomeni grožnjo miru, varnosti in dobrobiti celotnega sveta.

Politiki, ki leta 2016 zanikajo ta zločin, to počnejo z zavestno namero, da zastrupijo vzdušje in zvišajo napetosti, je opozoril.

Po njegovem je skrajni čas, da se končajo žalitve žrtev genocida v Srebrenici in njihovih svojcev te da se zagotovi, da bodo dejansko spoštovane vse žrtve vojnih zločinov v BiH - tako med Bošnjaki, Hrvati, Srbi in drugimi. "Zanikanje nad njimi storjenih zločinov se mora končati," je poudaril.

Če politiki v BiH niso sposobni nadzirati svojega obnašanja, bodo ustvarili razmere, ko ne bo druge možnosti, kot da, tako kot v številnih drugih evropskih državah, zanikanje holokavsta, genocida in podobnih zločinov razglasijo za kazniva dejanje, je dejal.