reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Indija letos z misijo na Mars

Deli na:
Indija letos z misijo na Mars

Foto: Reuters

Indija v letošnjem letu načrtuje več vesoljskih misij, med katerimi bo ena namenjena tudi na Mars, je v četrtek povedal indijski predsednik Pranab Mukherjee. Indijska vlada je namreč aprila lani odobrila misijo Indijske organizacije za vesoljsko raziskovanje (ISRO) na rdeči planet.

"Naš vesoljski program predstavlja znanstvene dosežke Indije. Letos je načrtovanih več vesoljskih misij, med njimi sta tudi prva indijska misija na Mars in izstrelitev našega prvega navigacijskega satelita," je dejal Mukherjee.

Iz ISRO pa so sporočili, da naj bi se misija na Mars začela oktobra ali novembra. Projekt, ki naj bi po ocenah stal približno 80 milijonov ameriških dolarjev, so začeli načrtovati po indijski misiji na Luno leta 2008, pri kateri so odkrili dokaze o obstoju vode na Zemljinem satelitu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej je planet Mars, ki si z Zemljo deli vrsto lastnosti začelo ali pa bo še začelo raziskovati več držav. Indija bo tako šesta država ali naveza držav, ki se je lotila misije na rdeči planet po ZDA, Rusiji, Evropi, Japonski in Kitajski.