Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hugo Chavez ostaja predsednik Venezuele

Deli na:
Hugo Chavez ostaja predsednik Venezuele

Foto: Reuters

Na nedeljskih predsedniških volitvah je zmagal dosedanji predsednik Hugo Chavez. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je osvojil 54 odstotkov glasov, njegov nasprotnik Henrique Capriles pa 45 odstotkov. Chavez je tako osvojil še četrti predsedniški mandat v južnoameriški državi bogati z nafto.

Volilna udeležba je bila okoli 80-odstotna, Chavezov rezultat pa je tokrat slabši kot na zadnjih volitvah leta 2006, ko je zmagal z 62 odstotki glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

57-letni Chavez je preko svojega twitterja nemudoma izrazil hvaležnost Bogu in ljudstvu za novo zmago ter navdušeno sporočil, naj živi Venezuela.

Objavo Chavezove zmage so v venezuelskih mestih pospremili ognjemeti, na ulicah so se začeli zbirati njegovi privrženci. Zbrane pred predsedniško palačo v Caracasu je nekaj pred polnočjo nagovoril tudi Chavez, ki je obljubil, da bo "najboljši predsednik".

Skupni kandidat opozicije 40-letni pravnik Capriles je poraz že priznal in dejal: "Sprejemam in spoštujem odločitev volivcev." Dejal je, da izidu volitev ne bo oporekal, saj je "glas ljudstva svet".


Chavez je bil za predsednika prvič izvoljen leta 1998 in nato po ustavni reformi vnovič leta 2000. Leta 2002 je bil tarča poskusa državnega udara, nato pa je leta 2004 zmagal na referendumu. Na volitvah je slavil tudi leta 2006, leta 2009 pa je bil na referendumu izglasovan amandma k ustavi, po katerem število predsedniških mandatov ni več omejeno.

Med njegovo vladavino so se zahvaljujoč ogromnim zalogam nafte življenjske razmere za številne Venezuelce precej izboljšale.

Chavezova zmaga je bila pričakovana, kljub temu pa se že začenja ugibanje o njegovem nasledniku. Chavez je namreč preživel tri operacije raka in čeprav je julija odločno zatrdil, da je bolezen premagal, dvomi ostajajo.

Chaveza, ki po lastnih besedah v Venezueli izvaja socialistično revolucijo, imajo privrženci za zagovornika pravic revnih, nasprotniki pa za avtokrata. Capriles je v zadnjih štirih mesecih zaostanek v anketah krepko znižal, vendar še vedno na le okoli deset odstotkov.

Kljub izboljšanju razmer za večino ljudi se Venezuela še vedno sooča z izredno visoko stopnjo kriminala, naraščanjem inflacije ter vsesplošno razširjeno korupcijo, na kar je v kampanji opozarjal Capriles.