stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati prehiteli Slovence - Milanovićeva vlada že potrjena

Deli na:
Hrvati prehiteli Slovence - Milanovićeva vlada že potrjena

Foto: Reuters

Hrvaški sabor je na današnji izredni seji potrdil novo, levosredinsko koalicijsko vlado na čelu s premierom Zoranom Milanovićem. Njegovo ekipo je v 151-članskem saboru podprlo 89 poslancev koalicije kukuriku. Proti je bilo 28 poslancev, večinoma iz vrst HDZ, ki se po osmih letih na oblasti seli v opozicijo, 12 se jih je vzdržalo.

Milanović je v nagovoru ob predstavitvi programa in članov svoje vlade poudaril, da bo morala nova vlada omejiti proračunsko porabo in znižati primanjkljaj ter vlagati v proizvodnjo in gospodarsko rast. Ob tem je še poudaril, da ne bodo drastično znižali obstoječih socialnih pravic, posebej ko gre za izobraževanje in zdravstveno varstvo.

"Če zdaj spremenimo zgodbo, bo tudi priložnosti za nas," je ocenil Milanović, ki je napovedal, da bo prvi izziv in naloga nove vlade proračun za leto 2012. Omenil je decentralizacijo države ter politiko, s katero si bodo prizadevali zmanjšati razlike med gospodarsko razvitimi območji, kot sta Zagreb in Istra, s tistimi revnejšimi v Slavoniji in Dalmaciji.

"Želimo si politike brez korupcije in družbo brez korupcije. Boj proti korupciji je zgolj sredstvo, ko zadeve niso več pod nadzorom," je izjavil Milanović. Ob tem je pojasnil, da pa je treba zagotoviti delovanje državnih institucij, in sicer od neodvisnega pravosodja do policije.

Kar zadeva zunanjo politiko, je Milanović izpostavil prizadevanja Hrvaške za krepitev sosedskih odnosov z državami v regiji, posebej z BiH. Omenil je tudi pomen formalne vključitve Hrvaške v enakopravno delovanje EU. Predsednika opozicijske stranke Hrvaški laburisti - stranka dela (HL) Dragutina Lesarja pa je med razpravo zanimalo, ali namerava vlada poiskati rešitev za dolgove bivše Ljubljanske banke do hrvaških deviznih varčevalcev.


Milanovićeva vlada bo imela 20 ministrstev oziroma štiri več kot prejšnja vlada. V njej bodo štirje podpredsedniki, med njimi so minister za gospodarstvo Radimir Čačić (HNS), ministrica za socialno politiko in mlade Milanka Opačić (SDP) ter minister za regionalni razvoj in sklade EU Branko Grčić (SDP), medtem ko podpredsednik vlade za notranje, zunanje in evropske zadeve Neven Mimica ne bo hkrati vodil nobenega ministrstva.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve je postala Vesna Pusić (HNS), finančni minister bo Slavko Linić (SDP), notranji minister Ranko Ostojić (SDP), obrambni minister Ante Kotromanović (SDP), medtem ko bo resor turizma vodil Veljko Ostojić (IDS). SDP ima 14 ministrov, HNS štiri in IDS enega. Edini nestrankarski minister je Orsat Miljenić, ki bo vodil resor pravosodja.

Hrvaška je tako danes dobila dvanajsto vlado in desetega premiera. Milanović je s 45. leti najmlajši hrvaški premier od osamosvojitve. Obenem gre za najmlajšo hrvaško vlado, katere člani imajo v povprečju 48 let. Med njimi so štiri ženske. Najstarejša ministra sta Čačić in Linić, ki sta bila rojena leta 1949. Oba sta bila tudi v vladi pokojnega socialdemokratskega premiera Ivice Račana. Najmlajši je minister za podjetništvo in obrt 37-letni Gordan Maras (SDP).

Zanimivo, da so v vladi trije ministri s priimkom Ostojić, ki sicer niso sorodniki. Rajko Ostojić (SDP) je na primer novi minister za zdravje. Sicer pa je bil novi minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Zlatko Komadina rojen v Ljubljani.

Milanović se je z najtesnejšimi sodelavci takoj po potrditvi že odpravil v parlamentu sosedno poslopje hrvaške vlade, kjer bo tudi simbolično prevzel posle od svoje predhodnice Jadranke Kosor, ki politično kariero nadaljuje v saboru.