stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati ne vedo, kje je Todorić: je zbežal v Srbijo, v London, na Dunaj?

Deli na:
Hrvati ne vedo, kje je Todorić: je zbežal v Srbijo, v London, na Dunaj?

Ivica Todorić - Foto: STA

Preiskovalna komisija hrvaškega sabora za primer Agrokor bo na svojo prvo sejo kot prvega povabila lastnika hrvaškega koncerna Agrokor Ivico Todorića, je povedal predsednik komisije Orsat Miljenić (SDP).

Kot je dejal, ustno vabi Todorića na sejo, ki bo 3. novembra, a mu bodo poslali tudi uradno vabilo na njegov hišni naslov.

Na Hrvaškem se že več dni ugiba, če je Todorić sploh še na Hrvaškem. Po nekaterih neuradnih virih je že dlje časa v Londonu, del družine pa naj bi bil na Dunaju. Imel naj bi vrsto poslovnih srečanj tudi v Beogradu. V palači Todorićevih nedaleč Zagreba novinarske preže niso v preteklih dneh zasledile nobenega izmed članov ene najbogatejših hrvaških družin.

Saborsko preiskovalno komisijo so z dvotretjinsko večino hrvaških poslancev potrdili v sredo po večmesečnih pogajanjih, med katerimi je vladajoča stranka HDZ do prejšnjega tedna zavračala možnost oblikovanja parlamentarne komisije, ki bo v naslednjih največ šestih mesecih poskusila dobiti odgovore zakaj je Agrokor v krizi, s tem pa tudi stabilnost hrvaškega gospodarskega in političnega sistema.

Do dogovora je prišlo v prejšnji ponedeljek, ko je bilo objavljeno revidirano poročilo o poslovanju Agrokorja. To je pokazalo nekaj milijard evrov "težko" nesorazmerje med letnimi finančnimi poročili prejšnje uprave s Todorićem na čelu in izredne uprave, ki jo s pooblastili hrvaške vlade od 10. aprila vodil Ante Ramljak.


Medtem ko Ramljak napoveduje, da se bodo po ponedeljkovi objavi resničnega stanja v družbi lažje osredotočili na nadaljevanje prestrukturiranja koncerna in na dogovor z upniki, ki naj bi zagotovil nadaljevanje delovanja strateških podjetjih iz njegove sestave, Todorić na svojemu blogu tudi zdaj vztraja, da je izredna uprava storila neprecenljivo škodo družbi. Po njegovih ocenah, bodo prihodki maloprodajnega dela skupina letos nižji za najmanj 3,5 milijarde kun (473 milijonov evrov) v primerjavi z lanskim letom, ko je vodil on družbo.

Todorić ne priznava rezultate revizije podjetja PricewaterhouseCoopers (PwC), ki je ugotovilo, da je skupina Agrokor lani ustvarila nekaj več kot 11 milijard kun (1,5 milijarde evrov) izgube. Ob tem pa naj bi se med letoma 2015 in 2016 skrčil kapital koncerna na manj kot 22 milijard kun (2,97 milijarde evrov).

Bonitetna hiša Moody's je včeraj objavila, da upniki koncerna lahko povprečno računajo na vrnitev med 35 in 65 odstotkov svojih terjatev od Agrokorja, kar je v skladu z bonitetno oceno družbe Ca.

Ramljak je v ponedeljek potrdil, da je na osnovi revidiranega finančnega poročila vložil kazenske ovadbe proti odgovornim zaradi ugotovljenih nepravilnosti. V njih naj bi Todorića in člane uprav in nadzornih odborov njegovih podjetij bremenil, da so oškodovali Agrokor za več kot milijardo evrov, so neuradno poročali hrvaški mediji. Ramljak je v ponedeljek povedal, da je družina Todorić več kot 130 milijonov evrov Agrokorjevega denarja porabila v zasebne namene. V bilancah koncerna naj bi napačno navajali tudi namen posojil, tako prejetih kot danih.

V Agrokorju od pomladi poteka tudi preiskava hrvaškega tožilstva o morebitnih finančnih malverzacijah. Državno tožilstvo ne želi razkriti podrobnosti o preiskavi, v hrvaški javnosti pa prevladuje vtis, da se bliža tudi aretacija Todorića.