testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati na referendumu glasovali ZA vstop v EU

Deli na:
Hrvati na referendumu glasovali ZA vstop v EU

Foto: Reuters

Hrvaški volivci so na današnjem referendumu z dobrimi 66 odstotki glasov podprli članstvo države v EU, je potrdila državna volilna komisija na novinarski konferenci v saboru, potem so preštete glasovnice že z več kot 98 odstotkov volišč. Referenduma se je udeležilo nekaj več kot 1,9 milijona volivcev ali 43,58 odstotkov.

Predsednik državne volilne komisije Branko Hrvatin je poudaril, da je bila udeležba na Hrvaškem 47,5 odstotna, medtem ko je bila v tujini manj kot 3,5 odstotna. Kot je spomnil, je bila za uspeh referenduma potrebna navadna večina udeležencev glasovanja.

Na referendumsko vprašanje "Ali ste za članstvo Republike Hrvaške v Evropski uniji?" je sicer danes lahko odgovarjalo nekaj več kot 4,5 milijona hrvaških volilnih upravičencev, med katerimi jih približno 413.000 živi v tujini. "Za" je obkrožilo nekaj več kot 1,3 milijona hrvaških državljanov, proti pa približno 638.000, je še dejal Hrvatin.

V saboru je na referendumske izide čakal tudi hrvaški državni vrh, skupaj s več sto javnimi osebnostmi, ki so na različne načine sodelovale v pridružitvenem procesu Hrvaške z EU.


Hrvaški premier Zoran Milanović je po preštetju večine glasovnic ponovil, da gre za zgodovinsko odločitev, ker je Hrvaška prvič v svoji zgodovini odločila sama. "Od danes sami prevzemamo odgovornost za svoje odločitve, uspeh ali neuspeh sta odvisna od nas", je povedal Milanović.

Predsednik parlamenta Boris Šprem je pozdravil povabljene v sabor z "dobro jutro". Pojasnil je, da "prihaja novi dan, novo poglavje, boljše in srečnejše življenje". Dodal je, da Hrvaška ostaja suverena, sicer pa "s širšimi obzorji in z veliko večjimi možnostmi".

Prisotne je na kratko nagovoril tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je ocenil, da so državljani izrekli "veliki evropski da" in da je nedeljska odločitev dokončno določila Hrvaško kot "državo z evropsko prihodnostjo". Poudaril je, da gre za veliki dan za Hrvaško.

Predstavniki Gibanja za Hrvaško - ne v EU, ki so med referendumsko kampanjo najbolj glasno nasprotovali članstvu, so v prvih izjavah za hrvaške medije izražali razočaranje nad izidi referenduma. Opozarjali so na njegovo legitimnost zaradi udeležbe, ki je bila manj kot 50-odstotna.