mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaško tožilstvo zaradi črnih skladov in pranja denarja preiskuje vladajočo HDZ

Deli na:
Hrvaško tožilstvo zaradi črnih skladov in pranja denarja preiskuje vladajočo HDZ

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor je na današnji izredni novinarski konferenci v Zagrebu potrdila, da je državno tožilstvo sprožilo preiskavo proti HDZ. Pojasnila je, da so dobili obvestilo tožilstva o razširitvi preiskave proti HDZ, ter poudarila, da je to eno najtežjih obdobij za stranko.

Hrvaški mediji že več dni poročajo o preiskavi urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) proti HDZ kot pravni osebi zaradi črnih skladov in pranja denarja med letoma 2003 in 2007. Kosorjeva je dejala, da sama ni osumljena, je pa potrdila, da je med osumljenci bivši premier Ivo Sanader.

Na novinarsko vprašanje, ali bo odstopila s položaja vsaj iz moralnih razlogov, glede na to, da je podpisala poročilo o financiranju svoje predvolilne kampanje, ko je bila kandidatka HDZ na predsedniških volitvah leta 2005, ki je tudi predmet preiskave, je odgovorila nikalno. "Ni govora o odstopu," je dejala.
Dodala je, da ne bo odgovarjala na podlagi medijskih zapisov, temveč bo o vsem spregovorila pred preiskovalci, če bo treba.
 
"Menim, kot sem menila tudi tedaj, da je bila omenjena kampanja, ki ni bila moja, temveč je bila kampanja HDZ, financirana na najbolj možen legalen način z računa HDZ," je odgovorila Kosorjeva. Izpostavila je, da HDZ dobi veliko denarja iz proračuna glede na število poslancev ter tudi iz naslova članarine 220.000 članov stranke in legalnih donacij.
 
Obenem je napadla medije zaradi objavljanja nepreverjenih podrobnosti o preiskavi ter napovedala, da bodo zahtevali kazensko odgovornost zaradi uhajanja tajnih informacij. Večkrat je poudarila, da zaradi omenjene preiskave ne bodo opustili boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter da bosta državno tožilstvo in Uskok kot posebna veja tožilstva tudi v prihodnje imela podporo HDZ.
 
"Imamo pravico razmišljati o tem, da je čas preiskave nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami izbran, da bi se škodilo HDZ, sicer pa verjamemo, da tožilstvo in Uskok korektno opravljata svoje delo, saj je prav HDZ s svojo politično voljo na stežaj odprla vrata boju proti korupciji," je dejala predsednica HDZ.
Izpostavila je, da je to eno najtežjih obdobij za HDZ, potem ko je prevzela vodenje stranke po Sanaderjevem odstopu 1. julija 2009.
 
Izrazila je pričakovanje, da bodo preiskovalci nadaljevali delo tudi v primeru drugih strank, predvsem SDP, ter omenila nekaj primerov, v katere naj bi bili vpleteni socialdemokrati.
 
Izpostavila je, da se HDZ ne boji, do kod bodo pripeljale preiskave, ker "se bo zgodilo tisto, kar se je mora zgoditi". "Kar se nas tiče, se lahko vrnemo v tisto brunarico na Jarunu in začnemo znova od začetka," je izjavila Kosorjeva. HDZ je nekaj deset ljudi ustanovilo junija 1989 v brunarici ob zagrebškem jezeru Jarunu.
 
Današnja novinarska konferenca je bila sklicana po seji predsedstva stranke. Poleg Kosorjeve je pred novinarje stopil le bivši generalni sekretar stranke Ivan Jarnjak, ki je kratko izjavil, da ni prejel nobenega uradnega obvestila o preiskavi proti njemu. Poudaril je, da se bo odzval na pogovor s preiskovalci, če bo treba, ter da bo razrešil dvome o svoji odgovornosti.
 
Hrvaški mediji so omenjali Jarnjaka kot enega izmed glavnih osumljencev za črne sklade v HDZ.
 
Na današnje izjave Kosorjeve glede preiskave in njene napade na opozicijo, se je na izredni novinarski konferenci odzval predsednik SDP Zoran Milanović. Povedal je, da preiskave ne more komentirati in da je popolnoma napačno, da odgovornost prelagajo na njegovo stranko.
 
Milanović je dejal, da SDP nima tajnih računov, ki jih je danes omenila Kosorjeva. "Tisto, kar se dogaja v HDZ, je ubilo vsako drugo razpravo o dogodkih na Hrvaškem. Prizadevali si bomo, da nas bodo ljudje slišali, pravosodje pa bo povedalo svoje," je sklenil predsednik SDP.
 
Hrvaški predsednik Ivo Josipović danes ni želel komentirati preiskave proti HDZ, je pa novinarjem dejal, da gre za dokaz o delovanju pravne države, v kateri ni nedotakljivih.