reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški proces stoletja - Sanader pred sodniki

Deli na:
Hrvaški proces stoletja - Sanader pred sodniki

Foto: Reuters

Bivši hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader bi moral danes prvič stopil pred sodnika na sojenju zaradi domnevnega prejetja pol milijona evrov podkupnine od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja, a je bilo sojenje zaradi zdravstvenih težav obtoženca prestavljeno. Gre za prvo sojenje Sanaderju, ki je obtožen in osumljen v šestih primerih korupcije.

Za danes predviden začetek sojenja nekdanjemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju je sodnik zaradi s srcem povezanim zdravstvenih težav obtoženca preložil na 3. november. Sodnik je odločitev sprejel kmalu po začetku obravnave, ki se je začela z 20-minutno zamudo.

Sanader, ki je hodil ob pomoči bergel, se je ob začetku obravnave opravičil, ker ni prišel v obleki, saj je bil prepričan, da gre na k zdravniku, kjer je bil naročen na pregled. Na vprašanje sodnika Ivana Turudića o njegovem počutju je odgovoril, da trpi za visokim krvnim pritiskom.
 
Sodni izvedenec za medicino je potrdil, da obtoženec danes ni sposoben spremljati obravnave. Sodnik je zato obravnavo preložil na naslednji četrtek, 3. novembra.

Sanader: Nisem kriv

V obtožnici Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) piše, da je Sanader kot tedanji pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića od koroške banke prejel pol milijona evrov nezakonite provizije. To je dobil za posredovanje pri posojilu v višini 20 milijonov evrov za nakup in urejanje hrvaških diplomatskih poslopij med letoma 1994 in 1995. Ker je bila Hrvaška takrat v vojni, je obtožen tudi vojnega dobičkarstva.

Preiskavo v primeru domnevne provizije Hypo banke so sprožili marca letos, potem ko je avstrijsko državno tožilstvo Hrvaški izročilo dokumente, na podlagi katerih so ugotovili, da se je Sanader dogovoril za sporno provizijo z bivšima direktorjema Hypo banke Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem. Proti omenjeni dvojici poteka preiskava v Avstriji zaradi domnevne zlorabe položaja in pooblastil v koroški banki.
 
Sanader je večkrat ponovil, da ni kriv, še posebej pa se mu upirajo obtožbe za vojno dobičkarstvo, saj je bil, kot trdi, polkovnik hrvaške vojske.
 
Njegova obramba trdi, da tožilstvo nima nobenih dokazov, ker se sklicuje na zakon o nezastaranju kaznivega dejanja vojnega dobičkarstva med tranzicijo in privatizacijo ter mu želi soditi za dejanja izpred 17 let, ki "jih ni storil".
 
Zaradi podkupovanja ter zlorabe položaja in pooblastil, ki so povezana z vojnim dobičkarstvom, Sanaderju grozi do deset let zapora. Tožilstvo poleg tega zahteva, da bivši premier vrne provizijo.