GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški podjetnik zapustil svoje premoženje ljudstvu

Deli na:
Hrvaški podjetnik zapustil svoje premoženje ljudstvu

Lastnik družbe Finvest Corp iz Čabra Marijan Filipović je vse svoje premoženje namenil v sklad za podporo občini Čabar in njenim prebivalcem. Zaradi tega ga v hrvaških medijih že primerjajo z ustanoviteljem Microsofta Billom Gatesom. Po drugi strani nekateri ocenjujejo, da gre za poslovno potezo zaradi reševanje lastnega poslovanja.

Čabrski podjetnik, ki je znan tudi kot "kralj hrvaške lesne industrije", je potrdil, da bo njegovo premoženje končalo v skladu "Marijan Filipović", ki ga je ustanovil leta 2004 in ki je milijon evrov namenil štipendijam dijakov in študentov iz Čabra. Preden se je odločil, da bo celotno premoženje podaril skladu, je svojim otrokom in vnukom zagotovil dovolj denarja za dostojno življenje.

Filipović je dejal, da je njegovo podjetje vredno več kot 100 milijonov evrov ter da na Hrvaškem in v BiH zaposluje več kot 1000 delavcev, med katerimi jih je približno 900 zaposlenih v lesni industriji. Denar je vlagal tudi v turizem in je lastnik hotelov Njivice na otoku Krku.

Marijan Filipović je letos s položaja predsednika uprave družbe odstavil sina Marina Filipovića, ker je nasprotoval, da bi se v prihodnje usmerili zgolj v turizem in opustili temeljno dejavnost, ki je beležila izgube.

"Ne moremo gledati samo na dobiček, moramo gledati tudi na ljudi," je pojasnil 79-letni Filipović svojo odločitev glede na dejstvo, da je večina zaposlenih v Čabru prav njegovih delavcev. Čabar je majhna in nerazvita občina v Gorskem Kotarju, lesna industrija na Hrvaškem pa je na robu preživetja.



Dodal je, da bo sklad posloval kot podjetje ter da bodo vlagali v lokalne energetske, tehnološke in turistične projekte, dobiček pa bodo namenili Čabru in njegovim prebivalcem.

"V času komunizma so me razglasili za obnovitelja kapitalizma, zdaj me razglašajo za obnovitelja socializma, kar pa ni res. Veliko sem delal in vlagal, tisto, kar sem zaslužil, pa želim vrniti čabrskem koncu in njegovim prebivalcem," je izjavil Filipović za današnji Jutarnji list.

Kljub vsem možnim pomislekom o Filipovićevi potezi kot poskusu reševanja podjetja podatki z borze kažejo, da sklad ni "maček v žaklju", danes poroča Večernji list. Poudarja, da je imel Finvest Corp v prvih desetih mesecih letos slabega pol milijona evrov dobička.

Hrvaški mediji so poročali, da je Filipović kot 19-letnik prišel v Gorski Kotar iz BiH s šestimi konji za delo v gozdu. Počasi je razvijal svoje poslovanje z lesom, v 90. letih pa je rešil družbo Goranprodukt iz Čabra.