hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški podjetnik z golo fotografijo proti državni birokraciji

Deli na:
Hrvaški podjetnik z golo fotografijo proti državni birokraciji

Hrvaški podjetnik iz Baranje se je odločil opozoriti na težave malih in srednjih podjetnikov z jumbo plakati, na katerih je popolnoma gol in z vrvjo okoli vratu. Fotografijo, ki jo je mogoče videti na reklamnih panojih v šestih hrvaških mestih, spremlja napis "Na ta način odirajo poštene podjetnike".

Leopold Đuričin iz kraja Suza v Baranji je na plakatu še zapisal "Hvala sodišču in inšpekcijam, izginilo bo še pet delovnih mest". Kot je pojasnil, se je za tovrsten protest odločil, ker je dobil 27.000 kun (3600 evrov) kazni, zaradi česar je ogrožena prihodnost njegovega podjetja in delovna mesta petih zaposlenih v njem.

Do zapleta je prišlo leta 2009 po spremembi zakonodaje, ki se nanaša na podjetja, ki se ukvarjajo z uvozom kmetijskih semen. Podjetnik trdi, da je za zaplet kriva administrativna napaka ob vnovičnem vpisu njegovega podjetja v spremenjene državne registre, ki je pripeljala do inšpekcijskega nadzora in prijave podjetja sodišču v Belem Manastiru.

Na kmetijskem ministrstvu nasprotno pravijo, da je bilo vse v skladu z zakonom ter da je Đuričin imel dovolj časa in priložnosti, da bi izpolnil obveznosti, ki izhajajo iz spremenjenega zakona.

Lastnik podjetja ZKI sjeme je sedaj ogorčen nad državno birokracijo, s katero se spopadajo podjetniki na Hrvaškem, ki se po njegovi oceni že tako "na robu propada". "Državne institucije živijo na naš račun, saj kradejo iz naših ust in ust naših otrok. Zaradi njih je treba uničiti še tiste maloštevilne preživele podjetnike, ki jim bodo prišli do živega z nemoralnimi kaznimi in nepravičnimi sojenji," je besede Đuričina povzel časnik Glas Slavonije na svoji spletni strani.

Zapletena zakonodaja za podjetnike se sicer pogosto navaja kot razlog, da se tuji vlagatelji izogibajo poslovanju na Hrvaškem. Nova hrvaška vlada je obljubila, da bo različne administrativne ovire na podjetnike omilila.