benedetti in cavazza 8_1_120 (2) Odkrito.si

Ksenija Benedetti in Boris Cavazza: v ljubezni ne ...

transavia, letalo Svet24.si

Začelo se je s prdenjem, končalo z zasilnim ...

Finalisti Eme Svet24.si

Nepričakovano slovo Tanje in ManuElle in dvojno ...

denar, pokojnine Svet24.si

Konec varčevalnih ukrepov za pokojnine

ženske spodnje hlače Najstnica.si

Skrivnost razkrita: Temu služi žepek na ...

milijonar Njena.si

Se še spomnite Revnega milijonarja?

tina maze2 Njena.si

Podrobnosti poroda Tine Maze

Svet

Hrvaški mediji: Premier Plenković poskuša sabotirati obisk predsednice v Moskvi

Deli na:
Hrvaški mediji: Premier Plenković poskuša sabotirati obisk predsednice v Moskvi

Foto: Arhiv Svet24 - Kolinda Grabar Kitarović

Hrvaški Jutarnji list danes piše, da hrvaški premier Andrej Plenković poskuša storiti vse, da obisk hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović v Moskvi ne bi bil uspešen.

Trdi, da gre za nadaljevanja spopada med Banskimi dvori in Pantovčakom tudi zaradi osebnih zamer.

Zagrebški časnik piše, da je Plenković prepovedal ministricama za zunanje zadeve Mariji Pejčinović Burić in gospodarstvo Martini Dalić udeležbo v hrvaški delegaciji, ki bo na čelu s predsednico države obiskala Moskvo prihodnji teden.

Plenković se je za to odločil, čeprav gre za enega najpomembnejših hrvaških dvostranskih srečanj letos, na katerem bodo prevladovale gospodarske teme. Časnik navaja, da bosta v delegaciji "le" državna sekretarja z ministrstev za zunanje zadeve in gospodarstvo. Bosta pa v njej notranji minister Davor Božinović, ki velja za enega najtesnejših in najbolj zaupnih Plenkovićevih sodelavcev, ter ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek, napoveduje časnik.

Izpostavlja, da je celo ruski predsednik Vladimir Putin pred kratkim napovedal obisk Grabar-Kitarovićeve, kar da kaže na pomembnost dogodka. Med ruskimi gostitelji bo prav tako zunanji minister Sergej Lavrov.

Poleg tega, nadaljuje Jutarnji list, je premier Plenković zadnji čas preprečil predajo poslopja za rusko veleposlaništvo v Zagrebu, ki je bila dogovorjena med pomladanskim srečanjem bivšega hrvaškega zunanjega ministra Davorja Iva Stierja z njegovim ruskim kolegom Lavrovom v Moskvi. Obstoječe poslopje ruskega veleposlaništva v Zagrebu ne zadovoljuje potreb ruskih diplomatov, zaradi česar so v dogovoru s hrvaško stranjo izbrali novo poslopje v Zagrebu.

V skladu z dobro diplomatsko prakso je Rusija hrvaškim diplomatom prepustila stavbo v Moskvi, v zameno pa bi Hrvaška morala zagotoviti novo poslopje ruskim diplomatom v Zagrebu, a se to ni zgodilo, domnevno zaradi visokih stroškov za rusko rezidenco v hrvaški prestolnici.

S sedeža hrvaškega zunanjega ministrstva so zanikali, da bi vlada ovirala dogovor zaradi pomanjkanja denarja. Poudarili so, da gre za zapleteno vprašanje ter da pristojne hrvaške inštitucije še niso podale svojih mnenj, vlada pa še ni dobila ustreznega predloga za uresničitev dogovora.

Odpiranje te tehnične teme pred obiskom Grabar-Kitarovićeve lahko zasenči pomembne gospodarske in politične teme, ki so pomembne za izgradnjo novih odnosov med Rusijo in Hrvaško, še piše časnik.

Omenja tudi nesoglasja med Plenkovićem in Moskvo glede reševanja položaja v Ukrajini, saj hrvaški premier vztraja, da je najboljši primer za rešitev ukrajinske krize postopek mirne reintegracije vzhodne Slavonije, kar je naletelo na ostro nasprotovanje Kremlja.

Odnosi med Rusijo in Hrvaško že leta niso na ravni, ki bi si jih obe državi želeli. Dodatno pa se je zapletlo tudi med krizo v največji hrvaški družbi Agrokor, v kateri je ena največjih upnic ruska Sberbanka, ki je v večinski lasti ruske države.